Dr Kisić Tepavčević: Da ne radimo tako, imali bismo mnogo onih koji šire virus

Zamenica direktora Instituta "Batut" i članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da epidemija koronavirusa ide željenim tokom.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2020.

09:29

Dr Kisić Tepavčević: Da ne radimo tako, imali bismo mnogo onih koji šire virus
FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Kisić Tepavčević je za RTS rekla da smo sada u poslednje dve do tri nedelje epidemije, kada je većina slučajeva koji se otkriju oni za kojima se traga, tj. kontakti sa laboratorijski potvrđenim slučajevima i to su osobe koje uglavnom nemaju nikakve simptome infekcije.

Ona je kazala da indirektni pokazatelji ukazuju da je oslabila aktivnost virusa u populaciji i naglasila da je procenat novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou manji od jedan odsto i to uz intezivno istraživanje svih mogućih kontakata.

"Da radimo testiranje samo osoba koje ispunjavaju makar neke od simptoma, onda bi taj broj otkrivenih slučajeva sada već bio jednocifren, a imali bismo dosta tih osoba koje nemaju simptome, a koje mogu oko sebe da šire infekciju", objasnila je Kisić Tepavčević.

Ističe da se postepeno vraćamo životnim aktivnostima, ali i da moramo da naučimo da živimo sa virusom.

Kisić Tepavćević je ukazala da moramo da budemo svesni da je koronavirus tu i da to nije jedini virus koji je oko nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: