Si Đinping odgovorio Vučiću

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo predsednika Narodne Republike Кine Si Đinpinga.

Izvor: B92

Petak, 20.03.2020.

16:53

Si Đinping odgovorio Vučiću
EPA-EFE/ KENZABURO FUKUHARA / POOL, arhiva

"Poštovani gospodine predsedniče, epidemija virusa COVID-19 pogodila je Srbiju. Dozvolite mi da u ime Vlade Кine, kineskog naroda, kao i u svoje ime, Vama i prijateljskoj Vladi Srbije i njenom narodu, prenesem iskreno saosećanje uz želju da se oboleli brzo oporave, a epidemija bude pod kontrolom", navodi kineski predsednik na početku pisma.

U svom pismu on dalje navodi da su Кina i Srbija sveobuhvatni strateški partneri, kao i da "čelično prijateljstvo između dveju zemalja i dvaju naroda postaje još čvršće kako vreme prolazi".

"Gospodine predsedniče, Vi, Vaša Vlada i narod pružali ste kineskoj strani snažnu podršku dok se kineski narod borio u jeku epidemije i na tome duboko zahvaljujem", kaže on.

Prema rečima Si Đinpinga, predsednik Vučići i Vlada Srbije su preduzeli niz aktivnih mera protiv epidemije, što ukazuje na odgovornost i predanost.

"Кineska strana čvrsto podržava napore srpske strane za borbu protiv ovog virusa i pružaće Vašoj zemlji materijalnu pomoć, uključujući zaštitne materijale i medicinsku opremu, i obezbeđivati podršku u nabavci neophodne robe u Кini. Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i lečenju obolelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda", kaže on i dodaje:

"Uveren sam da će, pod Vašim snažnim rukovodstvom, Srbija sigurno u kratkom roku prebroditi teškoće i pobediti ovu epidemiju. Pridajem veliki značaj razvoju odnosa između Кine i Srbije. Verujem da će naše tradicionalno prijateljstvo, koje se poznaje u nevolji, biti ukorenjeno u srcima naroda u toku zajedničke borbe protiv epidemije, a naše sveobuhvatno strateško partnerstvo produbljeno i podignuto na još viši nivo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: