El Sisi se obračunava sa kritičarima - uhapšen mladi NVO aktivista

Egipatska policija uhapsila je aktivistu i istraživača Patrika Džordža Zakija, kritičara predsednika Abdel Fataha el Sisija.

Izvor: B92

Nedelja, 09.02.2020.

17:34

El Sisi se obračunava sa kritičarima - uhapšen mladi NVO aktivista
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Informaciju o hapšenju aktiviste saopštilo je tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova i organizacija Egipatska inicijativa za individualna prava.

Prema Egipatskoj inicijativi za individualna prava, Zaki (27) je priveden na međunarodnom aerodromu u Kairu kada se u petak vratio iz Italije. Odveden je u tužilaštvo u svom rodnom gradu Mansoura.

Zaki je od prošlog avgusta bio na masteru iz rodnih studija na Univerzitetu u Bolonji, saopštila je organizacija.

Egipatska inicijativa za individualna prava je lokalna nevladina organizacija u kojoj Zaki radi kao istraživač.

El Sisi poslednjih godina vodi kampanju suzbijanja bilo kakve kritike vlasti, piše novinska agencija AP.

Hiljade ljudi je uhapšeno, od sekularnih aktivista do islamskih neistomišljenika, i sve to nakon ponovnog osvajanja sloboda nakon Arapskog proleća 2011. godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u kratkom saopštenju navelo da je Zaki zadržan po poternici tužilaštva i da će ostati u pritvoru dok traje istraga.

Nevladina organizacija u kojoj radi je saopštila da se protiv Zakija vodi istraga zbog optužbi za širenje lažnih vesti i zloupotrebe društvenih mreža, kao i tvrdnje da je pozivao na neovlašćene proteste.

Egipat je zabranio sve neovlašćene proteste 2013. godine, nakon što je el Sisi kao ministar odbrane predvodio vojni puč protiv prvog demokratski izabranog predsednika Mohameda Morsija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: