Postignut sporazum o vladi u Prištini

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova postigli su u subotu sporazum o formiranju nove vlade, preneli su prištinski mediji.

Izvor: B92

Subota, 01.02.2020.

18:13

Postignut sporazum o vladi u Prištini
Ilustracija: EPA-EFE/ Petrit Prenaj

Izvori bliski dvema partijama rekli su za KTV da će Glauk Konjufca podneti ostavku na mesto predsednika skupštine i preći na najviše mesto u vladi, prenela je Koha.

Prema istim izvorima, pitanje predsednika ostaje otvoreno kada se bude završio mandat aktuelnog predsednika Hašima Tačija, a tada će se predstavnici dve strane sastati kako bi se konsultovali o mestu novog predsednika.

Premijer će biti lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, a mesto predsednika parlamenta ta stranka prepustiće Demokratskom savezu Kosova, prenosi Kosovo onlajn.

Kako navodi ovaj portal, vlada će imati 15 ministarstava, šest će pripasti Samooopredeljenju, šest DSK, dva će dati Srpska lista, što proizilazi iz ustavne obaveze ukoliko vlada ima više od 12 ministastava, dok će jedno ministarsko mesto biti iz stranaka manjina.

Sporazum je postignut samo dan pre isreka roka. Pregovori su trajali skoro četiri meseca nakon vanrednih izbora održanih 6. oktobra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: