Zbog pretnji Irana izraelska vojska i ambasade pojačale pripravnost

Ministarstvo odbrane Izraela dalo je instrukcije za visoku pripravnost u izraelskim ambasadama širom sveta nakon ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija.

Izvor: B92

Petak, 03.01.2020.

19:39

Zbog pretnji Irana izraelska vojska i ambasade pojačale pripravnost
Ilustracija: Getty Images / Stringer

Visoka pripravnost je nakon pretnji Irana da će se osvetiti SAD i jevrejskoj državi, javila je večeras izraelska televizija.

Bezbednost je takođe pojačana u izraelskim misijama koje se smatraju osetljivim, javio je Kanal 13 izraelske televizije.

Izraelska vojska je takođe pojačala pripravnost, a skijalište na planini Hermon blizu granice sa Sirijom je odmah zatvoreno mada nisu date posebne instrukcije stanovnicima severnog dela Izraela.

Borci libanske šiitske organizacije Hezbolah, koja ima podršku Irana i ljuti je neprijatelj Izraela protiv koga je ratovala 2006. godine, razmestila je snage na drugoj strani granice.

Hezbolah ima preko 100.000 raketa koje mu je isporučio Iran, a uperene su na Izrael.

Palestinski Hamas i Islamski džihad u pojasu Gaze imaju još na hiljade raketa.

Iako izvor u izraelskoj vojsci navodi da nije bilo novih razmeštanja vojnika tenkovi su zatvorili pristup skijalištu, a dopisnik Frans presa je takođe video bateriju odbrambenog sistema "Gvozdena kupola".

Ostalo je međutim nejasno da li je to novi razvoj događaja.

Izraelski ministar odbrane Naftali Benet sastao se ranije u Tel Avivu sa bezbednosnim i obaveštajnim šefovima da razmotre moguće posledice ubistva generala Solejmanija.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu prekinuo je zvaničnu posetu Grčkoj i doputovao kući, izrazivši podršku za napad prošle noći u Bagdadu u kojem je ubijen iranski general.

Pojačana pripravnost usledila je pošto je iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei zapretio ozbiljnom odmazdom za ubistvo Solejmanija.

To je do sada najveća eskalacija u proksi ratu između Irana i SAD na iračkom tlu.

Iranska Revolucionarna garda zapretila je osvetom protiv SAD i Izraela.

Osvetom je zapretio i lider Hezbolaha Hasan Nasralah.

Solejmanija koji je predvodio jedinicu Kuds u elitnoj Revolucionarnoj gardi Izrael je dugo pratio zbog njegovih navodnih veza sa napadima na izraelske i jevrejske mete širom sveta.

To je između ostalog bombaški napad na centar jevrejske zajednice u Buenos Ajresu 1994. i napad na izraelski autobus u Burgasu u Bugarskoj 2012. godine.

Izraelski ekspert za Iran i šiitske milicije Josi Mansaharov ne očekuje međutim reakciju protiv Izraela u Libanu zbog trenutne ekonomske i političke krize u toj zemlji ali to nije slučaj u Sriji i on smatra da bi Hezbolah mogao delovati protiv Izraela sa sirijske strane.

Osim toga, tamo su mnoge milicije koje je Solejmani podržavao i Hezbolah ima mrežu operativaca širom sveta, tako da je moguć napad na američke zvaničnike i vojne oficire visokog ranga.

U pojasu Gaze islamski ekstremistički Hamas koji vlada tom palestinskom teritorijom je osudio ubistvo Solejmanija ali nije pretio.

Levičarski Narodni front za oslobođenje Palestine je pozvao na "koordinisani sveobuhvatan odgovor snaga otpora protiv američkih i cionističkih interesa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: