"Terorizam i povratnici sa stranih ratišta su pretnja po RS"

Šef diplomatije RS Dragan Lukač ocenio je da je najveća bezbednosna pretnja u ovom trenutku pretnja od terorizma i povratnika sa stranih ratišta.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Deposiphotos/zabelin
Ilustracija: Deposiphotos/zabelin

Lukač je dodao da to predstavlja izazov ne samo za RS već i za Evropu.

"Teško je poverovati da se oni, koji su na strana ratišta otišli iz radikalnih verskih uverenja, vraćaju u BiH sa željom za mirom i suživotom. Zato je veoma bitna borba protiv terorizma i saradnja agencija za sprovođenje zakona, ne samo u BiH, već i na međunarodnom nivou", rekao je Lukač.

Govoreći o migrantskoj krizi on je ponovio da BiH nije spremna za bilo kakvo zadržavanje migranata i da jedino što u tom slučaju može da se uradi jeste da se migranti proprate kroz njenu teritoriju.

"Svedoci smo da su u reševanju problema migranata i posledica migrantske krize potpuno zakazale institucije BiH u čijoj su oni nadležnosti. Građani RS, ali i Federacije BiH već trpe posledice migrantske krize i vidimo svakog dana da prihvatne centre niko ne želi u blizini svojih naselja", rekao je Lukač.

Kako je rekao, ono što njega kao ministra brine jesu slučajevi "skrivenih identiteta" zbog čega je neophodan ozbiljan pristup svih institucija u rešavanju migrantske krize u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu