"Radi se o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve"; Hoće li 24. decembar biti "Dan D"?

Podgorica -- Vladin predlog inoviranog zakona o veroispovesti ponovo preti da produbi podele u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ xload
Ilustracija: Depositphotos/ xload

Dok opozicija traži njegovo povlačenje iz parlamentarne procedure, vladajući DPS je najavio da će narednih dana odlučiti šta dalje.

Posle više od godinu dana i dva produžena roka za rad, skupštinski Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva juče je blokiran i malo je izvesno da će bilo šta uraditi narednih sedam dana, pišu podgoričke Vijesti.

Poslanici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica i Danilo Šaranović napustili su sednicu Odbora zbog stavljanja u skupštinsku proceduru Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

To, piše list, znači da je Odbor praktično mrtav jer ne može da radi bez četiri člana iz opozicije - u njemu formalno ostaju samo nezavisni poslanik Neđeljko Rudović i Raško Konjević (SDP).

Pročitajte još:

"Podsticaj za autokefalnost CPC dolazi van crkvenih krugova"

"Ko je Bogu objavio rat zna se kako je završio"

Zbog hapšenja Nebojše Medojevića, ranije su predstavnici Demokratskog fronta Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović napustili to skupštinsko telo.

Predsednik Odbora Branimir Gvozdenović (DPS) izrazio je žaljenje zbog ovakvog iskoda, a članovi odbora iz te partije optužili su opoziciju, pre svega Demokrate, za opstrukciju. S druge strane, opozicija tvrdi da je vlast kriva za sve i da su namerno inscenirali ovakav ishod.

Poslanik DPS-a Miloš NIkolić rekao je sinoć da će njegova partija narednih dana zauzeti stav u vezi sa ovim pitanjem: ”Ono što se danas desilo zapravo predstavlja finalnu fazu opstrukcije ovog procesa, a DPS će narednih dana izaći sa jasnim stavom povodom daljeg događaja vezano za ovo važno strateško pitanje kakva je reforma izbornog zakonodavstva”, naveo je Nikolić u saopštenju.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović Vijestima je rekao da ovde nije problem opozicija.

“Mi smo završili svoj posao i na nas ne treba prebacivati teret odgovornosti, imajući u vidu da su predati svi zakonski projekti, kao i da su koordinatori radnih odbora iz redova opozicije svoj posao završili u roku. Vlast je blokirala Odbor i može ga rešiti samo ako povuče predloženi Zakon koji deli ljude na vere i nacije”, kazao je Bogdanović.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti vlada je usvojila 5. decembra, a na dnevnom redu je Skupštine koja je zakazana za 24. decembar, na Badnji dan, uoči katoličkog Božića.

Lider Demokrata Aleksa Bečić najavio je prethodno da njegova partija neće učestvovati na sednicama Odbora sve dok DPS ne povuče sa dnevnog reda Predlog zakona i ne otpočne dijalog sa sve tri konfesije.

Takođe, predlažem odlaganje izbora sve dok se ne stvore uslovi za fer, slobodne i poštene izbore, jer izbore možemo odložiti, ali nove podele ne smemo dozvoliti”, naveo je Bečić.

Ilustracija: Depositphotos/ Strelkov73
Ilustracija: Depositphotos/ Strelkov73

Poslanik DF-a Jovan Vučurović rekao je Vijestima da je taj politički savez pokazao odnos prema Odboru kada ga je napustio.

Rekli smo šta mislimo o tome, jer se već tada videlo da dometi tog tela nisu veliki i da Odbor ne može ispuniti očekivanja. Upozoravali smo i pokazalo se kroz rad toga odbora, da DPS ne želi da se odrekne mehanizama na osnovu kojih je ostvarivao “uspehe” na dosadašnjim izborima. Sigurno je, da nema te krađe, zloupotreba, ucena i malverzacija, DPS nikada ne bi mogao da pređe ni 15 odsto na izborima”, rekao je Vučurović.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav je pre dva dana izrazio nadu da će Odbor, “iskoristiti maksimum svojih mogućnosti u korist Crne Gore i crnogorskog integracionog procesa u EU”.

Potpredsednik Skupštine Genci Nimanbegu je kazao mu je žao što rad Odbora na kraju dobija ovu dimenziju i da je izvesno da to radno telo neće završiti rad do 18. decembra: Poraz je ako u Crnoj Gori nemamo politički dijalog, jer je to jedino mesto gde možemo realizovati naše političke, ekonomske, društvene ciljeve. Pozivam sve da se vratimo dijalogu”.

Poslanik (SDP) Ranko Krivokapić, koji je juče menjao partijskog kolegu, ocenio je da je ovo rezultat “drugih dešavanja koji traju dugo u parlamentu u toku poslednjeg mandata”.

Kad urušite poverenje, kad krenete u kažnjavanje poslanika, kada je čitava atmosfera u parlamentu - atmosfera jačega a ne dogovora, bolje rezultate ne možete očekivati. Ako se uz to doda nedostatak i političkog iskustva, i obaveze za dogovorom koja mora postojati u parlamentu kao prva obaveza, onda su rezultati ovakvi”, kazao je Krivokapić.

Boris Mugoša (SD) rekao je da je “duboko razočaran”: Izvinjavam se građanima koji veruju da posedujemo političku zrelost”, rekao je Mugoša na sednici Odbora.

Neđeljko Rudović kazao je da su iz vladajuće strukture znale da bi stavljanje tog zakona u proceduru moglo izazvati izlazak Demokrata.

Član Predsedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić izrazio je očekivanje da se “verujući poslanici islamske i rimokatoličke vere u Skupštini neće mešati u odnose među pravoslavnim vernicima” i da, samim tim, neće učestvovati u raspravi i glasati za predloženi Zakon o slobodi veroispovesti.

“Sadržaj ovoga zakona nema nikakve veze sa njegovim imenom, već se radi o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve i veoma je opasna njegova poruka, a još zloslutnija njegova namera. Smatramo da bi njihova podrška snažno rasplamsala već opasno zagrejanu atmosferu u Crnoj Gori i očekujemo da će oni našu poruku ispravno shvatiti”, saopštio je Mandić.

Aleksa Bečić tvrdi da vlast ponovo poseže za podelama jer je, kako je rekao, svesna da je međunarodna zajednica istrajna da se dođe do poštenih izbora.

Dodaje i da je razlog to što je opozicija završila svoj dio posla i predložila 16 zakonskih projekata i oko 200 rešenja koja vode prvim slobodnim izborima:“...Njihove izborne reforme nisu izborni zakoni, već duboke izborne podele na vere i nacije, pa su tako na katolički Badnji dan, 24. decembra predložili da Skupština razmatra Zakon o slobodi veroispovijesti, kojeg nisu podržale sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori”, naveo je Bečić.

Profesor Đorđe Blašić, koji je pridruženi član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbognog i drugog zakonodavstva smatra da pitaje Zakona o slobodi veroispovesti jeste važno pravno pitanje, ali ono ne bi trebalo da utiče na izbornu reformu.

"Zeleno svetlo" još od juna

U junu ove godine, Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na crnogorski Predlog zakona o slobodi veroispovesti, saopštila je tada vlada Crne Gore.

Kako je navedeno u saopštenju, objavljenom na sajtu vlade u Podgorici, Venecijanska komisija je na plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

U saopštenju vlade se navodi da je, komentarišući pitanje imovine verskih zajednica, Venecijanska komisija naglasila da što se tiče važnog pitanja imovine verskih zajednica, "razume zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rešavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime verskih zajednica tokom 1990-ih godina niza verskih objekata koji mogu biti deo kulturne baštine Crne Gore. Tim pre zato što država, prema clanu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu