BG: Nove žute trake dogodine, prekrivene kamerama; zbogom za čuvena "četiri migavca"

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da grad priprema strategiju kako bi se omogućilo da javni prevoz funkcioniše bez zastoja.

Izvor: Beoinfo
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/simply
Ilustracija: Deposit photos/simply

"Prva mera koja se već primenjuje od 1. decembra je zabrana dostave robe u maloprodajne objekte od 7 do 20 sati, jer smo tako oslobodili žute trake, zaustavne trake i tramvajske šine od vozila koja su se tu zaustavljala i tako pravila nered i haos u saobraćaju. Ovu meru poštuju najveći distributeri tako da smo juče ispisali manje od 50 prekršajnih naloga od 700 rešenja za dostavljanje robe, koliko ih je grad izdao. Tu i tamo nađemo nekog distributera, uglavnom iz unutrašnjosti, koji pokušava da izigra odluku, ali građani već mogu da vide da su ulice prohodnije zbog toga što nema dostavnih vozila", rekao je Vesić, gostujući na Studiju B.

On je dodao da je sledeća mera, koja stupa na snagu tokom januara, napredna tehnologija koju grad već implementira, a koja će omogućiti da se potpuno eliminiše zaustavljanje bahatih vozača na pešačkim prelazima, žutim trakama - čuvena "četiri migavca".

"O tome kako će izgledati ta vrsta kontrole obavestićemo javnost neposredno pred njeno uvođenje. Ono što mogu da obećam jeste da će građani biti zadovoljni i da više niko neće trpeti teror bahatih vozača koji zauzimaju ulice i trotoare, parkiraju gde i kako ko stigne. U Beogradu će se znati red i mirni građani će biti zaštićeni", poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Kako je naveo, poslednji set mera za bolju prohodnost javnog prevoza utvrđuje se strategijom koja je upravo u izradi.

"U pripremi ove strategije učestvuju prevoznici, Saobraćajna policija i Komunalna milicija, sekretarijati za javni prevoz i saobraćaj, kao i saobraćajni stručnjaci. Ova strategija podrazumeva uvođenje novih žutih traka, od kojih će neke u toj funkciji biti 24 sata, a neke samo u špicevima. Takođe će biti omogućeno da pojedinim ulicama ide samo javni prevoz, po uzoru na Njujork, kao i pokrivanje svih žutih traka kamerama. Biće ubrzana i zamena semafora na preko 300 raskrsnica u gradu, semaforima koji će režim rada automatski prilagođavati gustini saobraćaja i na kojima će tramvaji imati prioritet. Strategija obuhvata tender za javno-privatno partnerstvo za rečni javni saobraćaj sa izgradnjom pristana, u toku je tender za javne bicikle, a planiramo i izgradnju 120 kilometara biciklističkih staza u naredne četiri godine", najavio je neke od mera Goran Vesić.

On je dodao "da je sada jasno da su saobraćajne gužve u špicevima u Beogradu posledica povećanog broja automobila koji postojeća saobraćajna infrastruktura ne može da primi, a ne radova, kako su govorile neznalice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu