Demonstranti zahvaljuju Americi; Peking hitno pozvao ambasadora SAD

Hiljade aktivista i pristalica samostalnosti u Hongkongu večeras se okupilo u centru na skupu koji su nazvali "Dan zahvalnosti".

Izvor: B92

Petak, 29.11.2019.

08:09

Demonstranti zahvaljuju Americi; Peking hitno pozvao ambasadora SAD
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Oni su na taj način zahvalili SAD na donošenju zakona kojim je data podrška demonstracijama u Hongkongu.

Demonstranti su međutim, istovremeno obećali i da će "nastaviti da marširaju" i bore se za svoje ciljeve, navodi agencija AP.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon koji je usvojio Kongres o davanju podrške demonstrantima u Hongkongu i sankcijama kineskim vlastima.

Jedan od zakona propisuje ekonomske sankcije za Hongkong i kineske zvaničnike koji su proglašeni krivim za kršenje ljudskih prava.

Drugi zabranjuje izvoz izvesne nebojeve municije hongkonškoj policiji.

Kina je juče pozvala na razgovor američkog ambasadora Terija Brenstada kako bi iskazala "snažan protest" zbog odluke predsednika Donalda Trampa da potpiše zakon o ljudskim pravima u Hongkongu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: