Ultimatum: Imate 24 sata

Demonstranti zabarikadirani na jednom univerzitetu u Hongkongu traže da se vlada obaveže da će se održati lokalni izbori 24. novembra.

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

08:42

Ultimatum: Imate 24 sata
Ilustracija: EPA-EFE/ Jerome Favere

Maskirani demonstrant na Kineskom univerzitetu Hongkonga izjavio je jutros da vlada ima 24 sata da ispuni zahtev o izborima.

Studenti i drugi demonstranti zauzeli su vodeće univerzitetske kampuse u Hongkongu, postavili barikade i nagomilali Molotovljeve koktele i druge predmete za borbu.

Javna televizija RTHK javila je da je jedna traka u glavnoj ulici Tolo raščišćena, ali da je vlasti još nisu otvorile za saobraćaj.

Jedan muškarac umro je od povreda zadobijenih kada je pogođen u glavu za vreme sukoba između pristalica vlade i demonstranata, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Vlada je saopštila da je 70-godišnji čistač bio na pauzi za ručak u sredu kada su ga pogodili predmeti koje su bacali maskirani demonstranti.

U Hongkongu je zabeležena eskalacija nasilja ove nedelje sa intenzivnim uličnim okršajima između policije i demonstranata, kao i sukobima na univerzitetima.

Antivladini protesti održavaju se u Hongkongu više od pet meseci.

Prodemokratski aktivisti navode da bi vlada mogla da pribegne sili kao razlog za otkazivanje izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: