Indija podigla vojsku u stanje pripravnosti

Indijska vojska je podignuta u stanje povišene borbene gotovosti, nakon što je parlamentu podnet zakon kojim se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Paula Bronstein/Getty Images
Ilustracija: Paula Bronstein/Getty Images

To je saopštila novinska agencija „Ani“ na Tviteru, prenosi "Sputnjik".

Vlasti su već počele da prebacuju dodatni kontingent od 8.000 vojnika u Džamu i Kašmir.

Kako javlja televizija NDTV, od ranog jutra vojno-transportni avioni dovoze vojnike na aerodrom prestonice regiona Srinagar.

Televizija navodi da će ovi vojnici pojačati kontingent od 35.000 vojnika koji se nalazi u Džamu i Kašmiru.

Agencija „Ani“ javlja da je čitava vojska podignuta u pripravnost.

Kako pišu mediji, hiljade hodočasnika Indusa, koji su krenuli u hram Amarnat u Kašmiru, vraćaju se kući, kako im je vlada preporučila krajem prošle nedelje.

Policija Indije je noćas uhapsila sve uticajne lidere regionalnih partija. Među njima su bivši glavni ministar ove države Mehbuba Mufti, kao i lider opozicije u regionalnom parlamentu Omar Abdulah.

U jednom broju regiona Džamu i Kašmir počeli su spontani, stihijski protesti na odluku vlasti o ukidanju statusa Džamu i Kašmira.

Podsetimo, indijska vlada saopštila je da ukida ustavnu autonomiju Kašmira, što predstavlja "eksplozivnu odluku" za to područje u kojem godinama traje pobuna.

Hinduističke nacionalističke vlasti donele su predsedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Pakistan je najavio da će uložiti diplomatske napore kako bi sprečio da ukaz o ukidanju specijalnog statusa Kašmira stupi na snagu, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu