Brnabićeva u dvodnevnoj poseti Parizu, sastala se s Laršerom

Pariz -- Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Parizu s predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom, čime je otpočela politički deo posete Francuskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Jovana Jovančić / Prva TV
Foto: Jovana Jovančić / Prva TV

Kasnije danas nju očekuje susret i s francuskim premijerom Eduarom Filipom.

Inace dve zemlje ove godine obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Savremene odnose tokom 20. veka je obeležilo savezništvo u Prvom svetskom ratu, kao i snažne političke, privredne i kulturne veze, naročito u medjuratnom razdoblju.

Francuska je danas na listi 10 najvećih investitora u Srbiju, oko 100 francuskih kompanija posluje u u njoj i zapošljava 11.000 radnika.

Što se tiče obima robne razmene, on je u periodu januar-april 2019. iznosio 401,9 miliona evra (izvoz iz Srbije je bio 152,1 miliona evra, a uvoz u Srbiju 249,8 miliona evra).

U 2018. ukupna robna razmena dostigla je vrednost od oko 1,1 milijarde evra i beleži rast od 6,6 odsto u odnosu na 2017.

Očekuje se dalje povećanje vrednosti trgovinske razmene i rast francuskih investicija, prvenstveno u infrastrukturu, modernizaciju industrije, energetiku, kao i ekološke projekte.

Aktivna saradnja postoji i u sektoru odbrane.

Srbija ima predstavnike u brojnim vojnim misijama EU i UN, a sa Francuskom na tom polju ostvarila je značajnu saradnju u okviru misija u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

strana 1 od 143 idi na stranu