Novi zakon u EU: Električna vozila moraju da budu bučnija

Proizvođači elektronskih automobila moraće od 1. jula da proizvode bučnija vozila, navodi se u novom zakonu Evropske unije.

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

21:30

Novi zakon u EU: Električna vozila moraju da budu bučnija
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Kompanije će od 1. jula morati da upotrebljavaju zvukove kojima bi se upozoravali pešaci, javlja Srna, prenosi Blic.

Predlog zakona pod nazivom - Nivo zvuka motornih vozila i zamena nečujnih sistema utvrđen je 2011. godine, a usvojen je tri godine kasnije. Novo pravilo usvojeno je nakon žalbi zbog toga što su motori električnih vozila nečujni pri brzini manjoj od 20 kilometara na čas, te predstavljaju pretnju za pešake, uključujući invalide i lica sa slabim vidom.

Zakonom je predviđeno da električna vozila na četiri ili više točkova moraju da poseduju akustični sistem zvučnog upozoravanja na vozilima (AVAS), koji bi pri manjim brzinama proizvodio buku jačine od oko 56 decibela i tako upozorio pešake, javio je "Sputnjik".

Pojedini proizvođači automobila već su počeli da koriste AVAS. Poslanici u SAD usvojili su sličan zakon, ali istraživači nisu sigurni u efikasnost AVAS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: