Očekuje se sukob ministara odbrane Kine i SAD, evo i zašto

Kineski i američki ministri odbrane imali su danas konstruktivne razgovore, preneo je Rojters.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2019.

17:55

Očekuje se sukob ministara odbrane Kine i SAD, evo i zašto
Foto: Depositphotos/VadimVasenin

Očekuje da će se tokom vikenda na samitu o bezbednosti u Aziji sukobiti oko rastuće globalne bezbednosne uloge Kine

Američki vojni izveštaj o Indopacifičkom regionu koji će biti objavljen u subotu, zajedno sa govorom vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patrika Šenahana, oštro kritikuje bezbednosnu politiku Pekinga, prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Nakon bilateralnog sastanka u Singapuru, portparol kineskog Mnistarstva odbrane Vu Čian je izjavio novinarima da je, iako je razgovor bio konstruktivan, ministar odbrane Vei Fenge ocenio kao "nekonstruktivne" američke reči i akcije u vezi sa Tajvanom.

"Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da potcenjuju kinesku odlučnost, volju i sposobnost da sačuvaju svoj suverenitet i teritoriju", rekao je Vu.

Portparol Pentagona Džo Bučino izjavio je da je prema Šenahanovom mišljenju njihov 20-minutni sastanak bio konstruktivan i produktivan.

"Dvojica lidera razgovarali su o načinima izgradnje vojnih odnosa koji smanjuju rizik od nesporazuma i pogrešnog proračuna između naših naroda", rekao je Bučino.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: