Tenzije u Islamskoj verskoj zajednici u Makedoniji, država odgovorila

Skoplje -- Tenzije u Islamskoj verskoj zajednici u Severnoj Makedoniji. Vlada poručila dosadašnjem poglavaru Sulejmanu Redžepiju da je država sekularna.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Poruku vlade preneo je njen portparol Mile Bošnjakovski komentarišući jučerašnje događaje u IVZ.

U vezi s optužbama koje je aktuelni poglavar Sulejman Redžepi uputio vlastima, Bošnjakovki je rekao da vlada osuđuje svaki govor mržnje i dodao da će institucije, koje su upućene u određene probleme sa kojima se suočava IVZ, doneti zaključak.

Takođe i Komisija za odnose sa verskim zajednicima i religijskim grupama odbacila je i osudila bilo kakvu umešanost u događaje i previranja u Islamskoj verskoj zajednici.

Poglavar IVZ Sulejman Redžepi optužio je direktora Komisije za odnose sa verskim zajednicama, kao i aktuelnu makedonsku vladu da su umešani u poslednja događanja u IVZ.

Problem je eskalirao sinoć kada je na osnovu sudskog rešenja za novog poglavara IVZ označen Skender Buzaku, koji je najavio da će od danas preuzeti rukovođenje verskom zajednicom, dodajući da je pozvao i finansijsku policiju kako bi utvrdila nepravilnosti u radu dosadašnjeg rukovodstva IVZ.

"Reč je o unutrašnjem pitanju jedne verske zajednice. Apelujemo da se pitanje razreši kroz uzajamno poštovanje, u skladu sa pozitivnim pravnim propisima i u interesu vernika", saopštila je Komisija za odnos sa verskim zajednicama i religioznim grupama.

Skopski sud juče je doneo rešenje odnosno uvažio žalbu Skendera Buzakua, koji je u 2015. bio izabran za poglavara Islamske verske zajednice, dok je u istom tom periodu na paralelnoj skupštini obavljen reizbor aktuelnog poglavara IVZ Suljejmana Redžepija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu