"Hrvatska policija na silu vraća migrante u Srbiju, odakle god da su ušli"

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila registrovao je povećanje broja migranata koje je hrvatska policija nasilno preko granice uputila u pravcu Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Kako je rečeno agenciji Beta, hrvatska policija vraća migrante u Srbiju bez obzira na to da li su na teritoriju te zemlje ušli sa teritorije Srbije ili ne.

"APC je, prema svedočenjima migranata vraćenih na teritoriju Srbije, zabeležio u 2018. godini povećan broj lančanog proterivanja i to iz Slovenije preko Hrvatske u Srbiju i iz Mađarske u Hrvatsku pa u Srbiju. Migranata koji su prethodno boravili u Srbiji, ali i onih koji nisu iz Srbije ušli u Hrvatsku ili nikada pre nisu boravili u Srbiji. Srpska policija toleriše takvo postupanje hrvatskih policajaca i prihvata sve migrante koji su proterani ili vraćeni u Srbiju", navela je ta nevladina organizacija koja se bavi pitanjem azila. APC upućuje i na to da se ta svedočenja potvrđuju i u "Petom izveštaju o nezakonitom proterivanju i nasilju Republike Hrvatske - nezakonite prakse i sistematsko kršenje ljudskih prava na granicama EU", koji su objavili hrvatska udruženja "Are you Syrious", "Centar za mirovne studije" i "Inicijativa: dobrodošli".

U tom izveštaju se navodi da je primetno sistematsko nasilno vraćanje migranata preko granice u Srbiju, odnosno sprečavanje njihovog pristupa na teritoriju Hrvatske na nezakonit način.

"Pritom hrvatska policija upotrebljava silu, vređa i ponižava migrante, uništava imovinu - mobilne telefone i punjače te oduzima novac i vrednije mobilne telefone koje nađe kod migranata. Nasilja nisu pošteđeni ni maloletnici bez pratnje", navodi se u izveštaju.

APC je naveo da migranti svedoče da ih hrvatska policija nezakonito vraća, ne samo s granice sa Srbijom, već i iz dubine teritorije i okoline Zagreba, kao i s granice sa Slovenijom.

"Migrantima koji traže azil ne dopušta se pristup azilu, njihove namere se ignorišu i njih uporno vraćaju natrag", navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu