Aktivisti izvode pred sud državu zbog klimatskih promena?

Pariz -- Četiri grupe aktivista pokrenule su pravnu akciju u nameri da izvedu pred sud francusku državu zbog toga što ne čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Međunarodna grupa za zaštitu životne sredine Grinpis, humanitarna organizacija Oksfam i dve francuske grupe za zaštitu životne sredine nadaju se sudskoj presudi kojom će francuskoj vladi biti naloženo da dodatno smanji emisije ugljenika i navode sličan uspešan pokušaj u Holandiji.

Četiri grupe su u decembru pokrenule internet peticiju kojom je prikupljeno više od dva miliona potpisa, a danas su podnele zvaničan zahtev sudu u Parizu, koji će odlučiti o narednim koracima.

Francuski ministar ekologije Fransoa de Ruži branio je danas politike vlade predsednika Emanuela Makrona. De Ruži je za televiziju Be-Ef-Em rekao da aktivisti ne mogu u sudnici da smanje emisije štetnih gasova.

Svet

Venecuela je ponovo u mraku

Karakas -- U većem delu Venecuele je ponovo nestala struja a među pogođenim područjima je glavni grad Karakas, javila je agencija Frans pres s mesta zbivanja.

Svet ponedeljak 25.03. 20:32 Komentara: 2
strana 1 od 355 idi na stranu