Dačić: Ne razumem potrebu PR za samoubilačkim potezima

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić preneo je da je Kosovo ponovo podnelo zahtev za članstvo u Interpolu i rekao da ne razume potrebu za samoubilačkim potezima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović
Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Dačić je, na konferenciji za štampu, ministru spoljnih poslova Republike Burundi Ezekjelu Nibižiru rekao da će ponovo biti glasanje o članstvu Kosova u Interpolu.

Podsetio je da je Republika Burundi na prošlom glasanju glasala protiv članstva Kosova u Interpolu.

„Odmah da kažem ministru, da ga ne bih zvao pred zasedanje... opet će biti glasanje o Kosovu u Interpolu“, naglasio je Dačić, obraćajući se ministru Nibižiru.

Izrazio je uverenje da će Kosovo svojim novim zahtevom opet izgubiti i to sa "još gorim rezultatom" nego što je to bio slučaj na prošlom odlučivanju u Interpolu.

"Možda će se prijaviti i za Unesko. Mi se pripremamo za tu borbu“, poručio je on.

Burundi ne menja svoj stav prema Kosovu

Burundi je generalno protiv secesije i zato je doneo odluku o povlačenju priznanja Kosova, rekao je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova te zemlje Ezekjela Nibidžira, a srpski ministar Ivica Dačić ukazao je da je Burundi svojom prošlogodišnjom odlukom o povlačenju priznanja Kosova doprineo promeni odnosa snaga na međunarodnom planu i položaja Srbije u pregovaračkom procesu, bez koje je trajno rešenje nemoguće.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, podsetio da je prošle godine, u gotovo isto vreme posetio Burundi i da mu je tada uručena nota o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„To je bilo na početku našeg procesa, a odluka Burundija je veoma značajna jer se radi o velikoj zemlji sa deset miliona stanovnika“, preneo je on.

Dačić je ukazao da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, što je promenilo odnos snaga na međunarodnom planu, položaj Srbije u pregovaračkom procesu i doprinelo što je međunarodna zajednica uvidela da nije moguće postići nijedno trajno rešenje bez Srbije.

Takođe je podsetio da je Burundi glasao protiv prijema Kosova u Interpolu.

"U gostima su nam pravi prijatelji koji podržavaju stavove Srbije, međunarodno pravo, koji su protiv jednostranih akata, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova“, rekao je on.

Ministar Burundija Nibidžira rekao je da je Burundi javno, a ne potajno, povukao priznanje Kosova, i da je o njoj obavešten ceo svet.

"To je odluka koju Burundi smatra ispravnom. Burundi je uvek bio protiv secesije. I zato smo ovde da prenesemo srpskom narodu da je odluka koju smo doneli ireverzibilna“, naglasio je on.

Nibidžira je, upitan da li će i na sledećem glasanju o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama Burundi glasati protiv, rekao da stav njegove zemlje ostaje nepromenjen.

strana 1 od 133 idi na stranu