Tramp čestitao Zaevu

Skoplje -- Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu na ratifikaciji i primeni dogovora iz Prespe.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Evan Vuči
Foto: Tanjug/AP/Evan Vuči

On je ocenio da je to najveće dostignuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma.

U pismu, koje prenosi makedonska vlada, Tramp navodi da Prespanski dogovor "svedoči o hrabrom liderstvu" Zaeva koji je, kakoje ocenio, zajedničkim naporom s grčkom kolegom Aleksisom Ciprasom u rešavanju spora oko imena, obezbedio stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za njihove zemlje, već i za ceo region.

Američki predsednik je Zaevu čestitao na liderstvu i posvećenosti da dovede proces do njegog kraja, od pregovora preko ratifikacije, pa sve do potpune implementacije Prespanskog dogovora i poručio da će njegova zemlja "sada zauzeti mesto koje joj pripada u Severnoatlantskoj alijansi kao Republika Severna Makedonija".

"Severna Makedonija je veliki partner SAD. Radujemo se što ćemo moći da vas dočekamo kao našeg 30. saveznika u Severnoatlantskoj alijansi i da nastavimo naš zajednički posao na obezbeđivanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", naveo je Tramp.

Tramp je izrazio nadu da će dogovor iz Prespe kojim je rešen višedecenijski makedonsko-grčki spor "poslužiti kao inspiracija drugim državama u regionu".

strana 1 od 141 idi na stranu