Na pomolu novi diplomatski "rat": Izrael vs Poljska

Varšava -- Poljski zvaničnici bi mogli otkazati planirano putovanje u Izrael, zbog izjave izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o umešanosti Poljske u holokaust.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odlučio je u nedelju da otkaže put u Izrael i da ga zameni ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič. Međutim, poseta čitave delegacije bi sada mogla biti otkazana zbog produbljivanja diplomatskog spora, ocenjuje britanska agencija Rojters.

Šef kabineta poljskog premijera Mihal Dvorčik, je reagovao i na najnoviju izjavu izraelskog ministra spoljnih poslova Jizraela Kaca, koji je rekao da je za očuvanje odnosa sa Poljskom, ali da se "istorijska istina ne može promeniti".

"Mnogi Poljaci su sarađivali sa nacistima i učestvovali u uništenju Jevreja tokom holokausta. Antisemitizam je bio urođen među Poljacima pre holokausta, tokom njega i posle njega", izjavio je Kac.

Dvorčik je takvu izjavu nazvao "sramotnom", navodeći da je "u svetlu ove izjave, svako učešće predstavnika poljske države na samitu V4 u Izraelu pod vrlo velikim znakom pitanja".

Samit V4 planiran je kao okupljanje lidera Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 366 idi na stranu