Kina i Rusija odbacile američki nacrt rezolucije u SB UN

Rusija i Kina odbacile su američki nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o Venecueli.

Izvor: B92

Subota, 26.01.2019.

15:45

Kina i Rusija odbacile američki nacrt rezolucije u SB UN
Getty Images

U nacrtu se predlaže "puna podrška" parlamentu koju predvodi lider opozicije Huan Gvaido, saopštili su diplomatski izvori.

U tekstu u čiji je uvid imala agencija Frans pres, ističe se angažman parlamenta ka uspostavljanju demokratije i pravne države u Venecueli, kao i nedostatak "zakonitosti" na poslednjim predsedničkim izborima. Takođe se osuđuje upotreba sile policije nad demonstrantima.

Rusija i Kina su odbacile tekst koji su predložile SAD. Rusija je podnela svoj predlog u kojem se traži politički dijalog u Venecueli, što su SAD odbacile.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Venecueli zakazana je za danas posle podne, na zahtev SAD.

Pariz i Berlin, članovi Saveta bezbednosti UN, danas su postavili ultimatum predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru, kojem je dat rok od osam dana da raspiše izbora. Ako to ne učini, Francuska, Nemačka, a i Španija su spremne da priznaju Gvaida za privremenog predsednika Venecuele.

Gvaido, inače predsednik parlamenta, jedine institucije pod kontrolom opozicije, sebe je u sredu na protestu u Karakasu proglasio za privremenog predsednika.

Duboka politička i ekonomska kriza već duže vreme pogađa Venecuelu, kojoj su SAD uvele sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: