Fejsbuk ukinuo 364 naloga "Sputnjika" zbog lažnih vesti

London -- Kompanija Fejsbuk danas je saopštila da je u okviru najnovijih napora u borbi protiv lažnih vesti, ukinula stotine naloga, stranica i grupa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zvaničnik kompanije Natanijel Glejčer kazao je da su 364 naloga bila povezana sa saradnicima ruske novinske kuće "Sputnjik".

Kompanija je saopštila da su stotine ukinutih naloga bili povezani sa Rusijom, kao i da su oni bili deo velikih operacija širenja dezinformacija, prenosi AP.

Šef odseka za sajberbezbednost u toj kompaniji Natanijel Glejčer kazao je da je jedna od tih mreža sadržala 364 stranice i naloga koji su bili povezani sa radnicima "Sputnjika".

Kompanija je saopštila da je preuzela taj korak nakon što je otkrila dve mreže "koje su bile uključene u koordinisano neautentično ponašanje" na nalozima na Fejsbuku i Instagramu.

Glejčer je na blogu poručio da je jedna od tih mreža vodila operacije u državama Centralne i Istočne Evrope dok se druga fokusirala na Ukrajinu.

Agencija navodi da su se ljudi koji su vodili te naloge na internet platformi predstavljali kao nezavisni novinarski izvori i postavljali su teme koje su se bavile pokretima koji organizuju proteste i koje su u negativnom kontekstu pozicionirale NATO alijansu.

Američka agencija dodaje da nije dobila odgovor od "Sputnjika" na zahtev da komentarišu te navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 390 idi na stranu