"Neće biti podele Kosova, ni Republike Srpske na KiM"

Kosovski predsednik kaže da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine neće doći do podele Kosova niti će se formirati R. Srpska.

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2018.

13:48

Foto: GettyImages

Hašim Tači je to izjavio u Parizu gde boravi na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona i učestvuje na obeležavanju sto godina od završetka Prvog svetskog rata, javlja RTK2.

On je na konferenciji za novinare u Parizu rekao da normalizacija beograd ai Prištine ne podrazumeva podelu Kosova ili formiranje takozvane Republike Srpske na Kosovu.

"Neće biti podele, niti asocijacije sa izvršnim ovlašćenjima što podrazumeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu. Rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da bude potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije", rekao je Tači.

Tači podvlači da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa.

"Ne postoji uzajamno priznavanje kao dve nezavisne i suverene zemlje bez priznavanja granice na međudržavnom nivou. Radimo na tome da postignemo sveobuhvatni sporazum, koji će sadržati i demarkaciju, jer dve zemlje treba da imaju međunarodnu granicu. Kosovo ima tri cilja koja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom i to su međusobno priznanje, zamena rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u Ujedinjene Nacije", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: