Šta se dešavalo sa palim avionom dan pre tragedije?

Pilot aviona kompanije Lajon er koji se srušio nedaleko od indonežanske obale je zatražio dozvolu da vrati letelicu na aerodrom u Džakarti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2018.

13:21

Šta se dešavalo sa palim avionom dan pre tragedije?
Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana

Kako prenosi Rojters, on je poziv uputio neposredno pre gubitka kontakta sa kontrolom leta, svega 13 minuta posle poletanja.

Iz kompanije je navedeno da je avion tipa boing 737 MAX 8, koji je imao svega 800 sati leta i u avgustu je isporučen korisniku, u nedelju imao “tehnički problem“.

Pročitajte još: Boing koji se srušio u Indoneziji - "najsigurniji avion na svetu"

Takođe, rečeno je i da je avion dobio dozvolu za poletanje “prema svim procedurama“, ali nije otkriveno šta se dešavalo u nedelju i šta je na letelici bilo problematično.

“Ovaj avion je prethodno leteo iz Denpasara za Džakartu. Postojao je izveštaj o tehničkom problemu koji je otklonjen u skladu sa procedurama“, navedeno je.

Kompanija Lajon er ima još 11 letelica istog tipa aviona i za sada nema indicija da će preostali deo flote biti prizemljen.

Agencija za pretragu i spasavanje je izdala saopštenje u kom je navedeno da razlog pada aviona sa 189 putnika i članova posade nije poznat.

Takođe, potvrđeno je da svetlosni signal nije emitovao oznaku za uzbunu, iako je zvanično atestiran i oročen do avgusta 2019. godine.

“Uzrok pada aviona je veliko pitanje. Signalni uređaj na avionu nije emitovao signal za uzbunu. Takođe, pad aviona nije registrovan u komandnom centru Kancelarije za pretragu i spasavanje“, navedeno je u saopštenju.

Nadležni su istakli i da treba sačekati pronalazak crne kutije kako bi se sa sigurnošću mogao utvrditi uzrok pada aviona koji niko nije preživeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: