SAD optužuju: Kada se Kina pojavi i ponudi mito...

Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Kinu da pokušava da poveća svoju moć i uticaj korumpiranjem lidera zemalja u razvoju.

Izvor: B92

Petak, 26.10.2018.

20:57

SAD optužuju: Kada se Kina pojavi i ponudi mito...
Foto: Gettyimages

Šef američke diplomatije je u intervjuu govorio o "kapacitetu Kine da koristi novac širom sveta".

"Kada se Kina pojavi i ponudi mito u zamenu za infrastrukturne projekte, to ima negativan uticaj po narod u toj zemlji", rekao je Pompeo, dodavši da će se SAD "u svakoj prilici" boriti protiv takvog sistema.

Uz sve jače trgovinske tenzije s Pekingom, SAD sve snažnije upozoravaju zemlje u rzavoju na kinesku ekonomsku ofanzivu.

Prema Pompeu, sklonost Kine da koristi novac za dobijanje uticaja u svetu je pojačana u poslednje dve ili tri godine.

Predsednik Kine Si Djinping je 2015. obećao 250 milijardi dolara direktnih investicija u Latinskoj Americi i na Karibima. Takođe je govorio i o udvostručavanju trgovinske razmene, preteći tako da zameni SAD kao prvog ekonomskog partnera tih zemalja.

Američko upozorenje o korupciji dešava se u kontekstu pogoršavanja američko-kineskih odnosa. Osim uvedenih carina, Vašington kritikuje Kinu i zbog pitanja verskih sloboda i izražava zabrinutost zbog kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: