Sreda, 24.10.2018.

13:16

Oslobođen japanski novinar držan kao talac u Siriji

Čovek za koga se veruje da je japanski honorarni novinar držan u zatočeništvu u Siriji tri godine oslobođen je, navode japanski zvaničnici.

Izvor: BBC

Oslobođen japanski novinar držan kao talac u Siriji
Thinkstock

Glavni sekreter kabineta Jošihide Suga rekao je reporterima da je Japan od Katara dobio informaciju da je čovek za koga se veruje da je Jampei Jasuda sada u Turskoj.

Jasuda je nestao u junu 2015. godine nakon što je putovao iz Turske za Siriju kako bi izveštavao o tamošnjem građaskom ratu.

Njega je, navodno, zadržala grupa povezana sa Al Kaidom, Hajat Tahrir al-Šam.

HTS, nekada poznata kao Al-Nusra front, dominantna je gupa u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, koja je pod kontrolom opozicije.

Govoreći na konferenciji za novinare u utorak, Suga je rekao da se Jasuda nalazi u imigracionom centu u turskom gradu Antakiji, koji se nalazi u blizini granice sa Idlibom.

Njega štite turske vlasti dok mu se ne utvrdi identitet.

“Uz različite informacije, mi verujemo da je taj čovek Jasuda”, rekao je Suga, dodajući da je novinarova žena već o tome obaveštena.

Pre četiri meseca japanska televizija je emitovala video-snimak nastao 2017. godine u kome se obraća nestali novinar rečima “Nadam se da je moja porodica dobro. Želim da vas vidim.”

Japanski Tajms je tom prilikom preneo da je za Jasudu tražen otkup od deset miliona dolara, koji je japanska vlada odbila da isplati.

Katar je pomagao u oslobađanju i drugih zarobljenika ove naoružane opozicione sirijske grupe, uključujući i američkog novinara Pitera Tea Kurtisa, koji je oslobođen 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: