NBS: Sretenović imao pravo da se vrati u NBS

Doskorašnji predsednik DRI Radoslav Sretenović imao je zakonsko pravo da se po isteku te funkcije vrati u NBS, gde je bio zaposlen pre imenovanja na čelo DRI.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

15:21

NBS: Sretenović imao pravo da se vrati u NBS
Foto: Tanjug, arhiva

To je saopštila NBS i navedeno je da će Sretenović u NBS raditi do 7. novembra ove godine.

Koalicija za nadzor javnih finansija uputila je javno pitanje guverneru NBS Jorgovanki Tabaković po kom osnovu i iz kojeg razloga je NBS radno angažovala Radoslava Sretenovića na radnom mestu glavnog internog revizora, od maja 2018. godine, s mesečnom platom od 173.000 dinara.Koalicija je navela i da je Sretenović stekao uslov za starosnu penziju februara 2018. godine.

Podsećajući da je NBS subjekt revizije koju sprovodi DRI na čijem je čelu do 25. aprila 2018. godine bio Radoslav Sretenović, Koalicija za nadzor javnih finansija je navela da je članom 38. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije propisano da funkcioner kome je prestala javna funkcija, dve godine po prestanku funkcije ne može da zasnuje radni odnos, odnosno poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom organizacijom koja obavlja delatnosti u vezi sa funkcijom koju je funkcioner vršio, osim po dobijenoj saglasnosti Agencije.

Koalicija za nadzor javnih finansija je ocenila da radno angažovanje Radoslava Sretenovića u NBS protivno zakonskoj zabrani predstavlja frapantan primer sukob interesa koji, po automatizmu, povlači moralnu i krivičnu odgovornosti.

NBS je u saopštenju navela da je Sretenović u radnom odnosu na neodređeno vreme u centralnoj banci od 11. septembra 1978. godine, a da su mu u periodu od 27. septembra 2007. godine do 6. maja 2018. godine mirovala prava i obaveze koja se stiču na radu i po osnovu rada u NBS, zbog izbora za predsednika Saveta DRI.

To znači, kako je istaknuto, da Sretenović posle prestanka funkcije u DRI nije zasnovao radni odnos u NBS već su mu prava koje se stiču na radu i po osnovu rada u NBS, a koja su mu mirovala zbog izbora na funkciju – ponovo aktivirana, danom povratka na rad u NBS.

Sretenović se, navela je NB, pre povratka na rad u NBS, obratio Agenciji za borbu protiv korupcije i dobio pisani odgovor da njegovo aktiviranje radnog odnosa u NBS nije u suprotnosti sa Zakonom o agenciji za borbu protiv korupcije.

"Imajući u vidu stručna znanja i radno iskustvo koje Sretenović poseduje, te uzimajući u obzir potrebu prenošenja navedenih znanja i iskustva na druge zaposlene, NBS i Sretenović su se sporazumeli da on nakon navršenih 65 godina života ostane u radnom odnosu u NBS i to u periodu od šest meseci nakon njegovog povratka na rad", piše u saopštenju NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: