Fijasko referenduma – slavlje pristalica "bojkota" FOTO

Uspeh referenduma u Makedoniji koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.09.2018.

19:50

Fijasko referenduma – slavlje pristalica
Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

AP javlja da protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju. Izjasnilo se manje od 35 odsto birača.

Od 80,3 odsto obrađenih glasova na referendumsko pitanje "za" odgovorilo je 91,2 odsto glasača, a protiv 5,86, objavljeno je sajtu Državne izborne komisije Makedonije.

Pristalice bojkota okupili su se u Skoplju ispred Sobranja, raduju se i uzvikuju "Makedonija", prenosi američka agencija.

Pročitajte još:
Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Tokom referendumskog dana nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Do 18.30 sati glasalo je 34,09 odsto ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski na osnovu podataka sa obrađenih 84,43 odsto opštinskih izbornih komisija.
Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako na njega izađe više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1), odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmanje 50 posto + 1 jedan mora da se izjasni "za" referendumsko pitanje.

Građani su se na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.
Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis
U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Referendum nadgleda gotovo 12.500 posmatrača, od kojih su 493 iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: