Tramp ukinuo bezbednosni sertifikat bivšem direktoru CIA

Predsednik SAD Donald Tramp lišio je bivšeg direktora CIA Džona Brenana bezbednosnog sertifikata koji omogućava pristup poverljivim podacima.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

22:25

Tramp ukinuo bezbednosni sertifikat bivšem direktoru CIA
Foto: GettyImages

To je saopštila Bela kuća.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da je bivši direktor Centralne obaveštajne agencije Brenan, "kao bivši visoki zvaničnik koji ima pristup izuzetno osetljivim informacijama, nedavno izneo niz neosnovanih i nečuvenih tvrdnji, i imao divlje izlive protiv aktuelne administracije", navodi Asošiejted pres.

Brenan, šef CIA od 2013. do 2017. godine u vreme Trampovog prethodnika Baraka Obame, izuzetno je oštro kritikovao aktuelnog predsednika, a njegov nastup na zajedničkoj konferenciji s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju 16. jula okarakterisao je kao "ništa manje od izdajničkog".

Sanders je kazala da su u toku provere bezbednosnih sertifikata i za druge aktuelne i bivše zvaničnike među kojima su, između ostalih, bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi, bivši direktor CIA Majkl Hejden i bivša savetnica predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs.

Bivši direktori CIA i drugi najviši bezbednosni zvaničnici uglavnom po prestanku funkcije zadržavaju sertifikat, bar za izvesno vreme, kako bi mogli da savetuju svoje naslednike na funkcijama ili da obavljaju određene poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: