Otac Sava o izjavi Dačića: Ispiraju nam mozak, sluđuju...

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić reagovao je na izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Izvor: B92
Podeli
screenshot
screenshot

Ministar spoljnih poslova je rekao da oni Srbi koji žive u enklavama na Kosmetu odavno ne misle da je to deo Srbije.

“Duboko smo povređeni i razočarani ovakvim netačnim i manipulativnim izjavama. Upravo ova gubitnička retorika i strategija nanosi najviše štete i Srbiji i celom srpskom narodu, posebno na KiM. Umesto ohrabrenja sistematski nam ispiraju mozak defetizmom, sluđuju nas svojim izmišljenim procenama i zaglupljuju tabloidima. I sve to od onih koji su svojevremeno, krajem 90tih, aktivno učestvovali u politici koja je dovela do tragedije na Kosovu i Metohiji, i na kraju tragičan poraz politički i medijski proglasili za pobedu. Sada se ponovo bez imalo stida predstavljaju kao 'naši spasioci' i treba da im verujemo”, navodi Janjić.

Dodao je da im, sa druge strane, kosovsko-albanski političari obećavaju zaštitu, a sami ne poštuju svoje zakone koji štite nevećinske zajednice.

“Mnogi od njih zagovaraju etnički čisto albansko društvo koje im Srbija velikodušno treba da prizna kao nagradu za 20 godina sistematske etničke diskriminacije, rušenja crkava, sprečavanje povratka, nekažnjenog otuđivanja srpske imovine i drugih nedela. Nije ni čudo da se i jedni i drugi dobro razumeju kada govore o teritorijalnoj podeli i stvaranju etnički čistih prostora kao 'najboljem rešenju'. Uostalom, u tome zasigurno imaju dosta iskustva još od pre 20 godina. Izjave i dela i jednih i drugih proizilaze iz neskrivenog licemerja i predstavljaju sramotu za zdrav razum slobodoumnih Srba i kosovskih Albanaca i čitav region će ostaviti u izolaciji i bedi jer Evropi ne trebaju autokratska društva takvog tipa. Zbog toga nam se narod iseljava i iz Srbije i sa KiM, i Srbi i još više Albanci. Politika bez morala neminovno vodi otvorenoj autokratiji. Zar to nije već ranije toliko puta viđeno?”, upitao je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 99 idi na stranu