Trampa ubeđuju da dođe u Srbiju

Amerikanci rade ozbiljne analize da li bi dolazak Donalda Trampa u Srbiju podigao uticaj SAD u regionu i Srbiji i od toga zavisi hoće li on doći ili ne.

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

07:03

Trampa ubeđuju da dođe u Srbiju
Ilustracija: Getty Images

"Ukoliko se pokaže da bi dolazak američkog predsednika mogao znatno da doprinse rastu uticaja SAD na Balkanu, pa i u Srbiji, onda će poseta svakako biti realizovana u narednih godinu dana. Sve ide ka tome da će Trampa saradnici pokušati da ubede da dođe", rekao je izvor iz diplomatskih krugova za "Blic".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da bi Tramp mogao da dođe do kraja ove godine ili na proleće sledeće.

"Dolazak Trampa bi bio višestruko koristan. Bio bi to veoma pozitivan signal i veoma dobra poruka sa političkog, ali i sa ekonomskog aspekta. Mi ovde govorimo o dve ozbiljne bitke: o prvoj, za KiM, ali i onoj drugoj, da zaposlimo naš narod", rekao je Dačić za "Blic".

Kako je istakao, s dolaskom Trampa imali bismo odličan trenutak da Vašington sasluša i uvaži naše političke stavove i da napravimo jedan ekonomski aspekt koji bi značio više američkig investicija. "Bio bi to zaista početka novog razdoblja u odnosima dve zemlje", naglasio je Dačić.

Dolazak Trampa u Srbiju bio bi prva poseta jednog američkog predsednika posle više od 40 godina. Stogodišnjica podizanja srpske zastave ispred Bele kuće biće obeležena nizom manifestacija koje će u Vašingtonu biti održane od 25. do 28. jula.

Tom važnom jubileju trebalo bi da prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, Dačić kao i premijerka RS Željka Cvijanović.

Prvi put će u obeležavanju nekog jubileja važnog za Srbiju, ali i SAD, biti uključena i američka administracija, pa bi to mogla da bude i dobra prilika za susret sprskih i američkih zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: