"Nismo znali, mi smo pristojni, izvinjavamo se"

Kompanija "Valley Eye Wear" izvinila se nakon što su njene reklame, snimljene u Jasenovcu, izazvale oštre kritike na društvenim mrežama.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 04.07.2018.

08:08

Novi spot/Screenshot/Youtube/Valley Eyewear Published on May 8, 2018

Iz te kompanije je navedeno da su reklamnom kampanjom ustvari hteli da da iskažu "poštovanje prema arhitekturi".

"Nismo znali da je to logor smrti u tom trenutku. Nismo hteli nikoga da uvredimo, mi smo pristojan brend. Izvinjavam se svima koji su uvređeni", izjavio je direktor firme Majkl Krouli i objasnio da su posetili Jasenovac na pola sata i to nakon zatvaranja, prenosi BBC.

Kako navodi britanski portal, Jasenovac je bio koncentracioni logor i logor smrti, koji je od 1941. do 1945. vodio hrvatski fašistički pokret Ustaše, saveznik nacističkog režima Adolfa Hitlera.

U njemu je ubijeno desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma, kao i hrvatski politički protivnici ustaškog režima, navodi BBC. Australijska kompanija "Valley Eye Wear", koja se bavi prodajom naočara, snimila je reklamni spot i fotografije u Jasenovcu, što je izazvao lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama.

Jedan od korisnika kaže da je snimanje spota u Jasenovcu "užasna odluka", dok su pojedini korisnici pozivali na bojkot kompanije. "Prestanite da koristite ovaj simbol patnje Srba, Jevreja i drugih u svojoj kampanji. Znate li vi šta je holokaust?" napisala im je jedna tviterašica iz Banjaluke. U spotu je, inače, maneken šetao zavejanom poljanom po tmurnom zimskom danu, a kako je prvobitno navela kompanija, ideja marketinškog stručnjaka koji je smislio tu kampanju, je da se s naočarima koje proizvodi kompanija vidi kroz svaku tamu, pa i ovu monstruoznu koja je progutala na desetine hiljada ljudi koji su umrli u najstrašnijim mukama.

U Javnoj ustanovi "Spomen-područje Jasenovac" nisu znali da je sniman reklamni spot. Rekli su da su iznenađeni i da će komentarisati slučaj tek kada budu u potpunosti ispitali o čemu se radi, prenele su "Novosti" u utorak.

U međuvremenu, sporni spot je povuče, i umesto njega objavljen je novi, na kom manekeni šetaju pored drugog spomenika posvećenog Drugom svetskom radtu, koji se nalazi u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: