U koje svrhe se koriste diplomatske privilegije?

Za razliku od običnih građana, diplomate su, ili bi bar trebalo da budu, sam krem našeg društva. Kao takvi imaju diplomatski status i imunitet.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

20:37

U koje svrhe se koriste diplomatske privilegije?
Screenshot/TV Prva

Istraživali smo ko sve danas u Srbiji ima status diplomate.

Ovako je bilo: „Ja vidim neka akcija 30 na parfeme...i uzmem u ruke ...“

I onda umesto da plati, narodni poslanik sa sve parfemom i kremom odjuri umesto na kasu u drugom pravcu.

„Izgleda da je imao neke stomačne probleme pa može da bude prvi srpski političar koji bi mogao da bude pušten niz vodu i to zbog velike nužde“, kaže Aleksandar Apostolovski, novinar Politike.

Slučaj aerodrom Meha Omerovića ponovo je otvorio nekoliko spornih pitanja. Uz primarno ko sve danas ima diplomatske isprave, na red je došlo i ono - u kojim se slučajevima i u koje svrhe se koriste diplomatske privilegije.

„Mislim da gospodin Omerović ni u kom slučaju nije smeo da se pozove na diplomatski imunitet, jer to je stvarno nešto nedopustivo što je on uradio“, ističe Radomir Diklić, bivši ambasador.

Diplomatskim ispravama osoba bi trebalo da potvrđuje da čini sam krem jednog društva. Međutim, u Srbiji takva dokumenta očito su „znak da ste uspeli nešto više u životu, a nešto manje u diplomatiji“, kaže Apostolovski.

Procenjuje se da u Srbiji oko 2000 osoba ima diplomatski pasoš.

Po privilegijama on pripada predsedniku države, vlade i parlamenta, Ustavnog i Vrhovnog suda, ministrima, poslanicima, guverneru Narodne banke. Međutim, odlukom MSP povlašćen status dobili su sportisti, patrijarh i drugi verski lideri.

„Diplomatske pasoše mogu sada da dobiju i osobe kojima to ni po jednom kriterijumu ne pripada“, ističe Diklić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: