Privilegije poslanika: Imunitet, restoran, biblioteka...

Tokom četvorogodišnjeg mandata poslanici uživaju brojne privilegije. Dvaput veća plata od prosečne je jedna od njih.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

19:36

Privilegije poslanika: Imunitet, restoran, biblioteka...

Građanima najviše smeta to što ih poslanici ne predstavljaju na pravi način u skupštini i to što je skupštinska sala skoro stalno poluprazna.

Skupštinski restoran, decenijama je sinonim za dobru, ali i jeftinu hranu. Kuvano jelo, šopska salata i sok u skupštinskom restoranu košta nešto više od 300 dinara. To međutim nije jedina privilegija poslanika.

Konsultujući Ustav Srbije, zakone, Poslovnik i Informator o radu Narodne skupštine, došli smo do odgovora na pitanje šta to poslanici imaju, a drugi nemaju.
  • Uživa imunitet
  • u skupštini koristi poštanske usluge u zgradi
  • restoran
  • ambulantu
  • biblioteku
  • pristup brojnim bazama podataka
  • pravo na naknadu plate po prestanku poslaničke funkcije (šest meseci)
  • naknada troškova za službena putovanja
  • službeni automobil.


Plata poslanika sa dodatkom iznosi oko sto hiljada dinara, što je mnogo manje nego u zemljama regiona i Evrope. Mnogi poslanici su se zbog toga i žalili.

Na radnom mestu su uglavnom kada se skupština konstituiše i kada je na dnevnom redu sednice glasanje o nekom bitnom pitanju. U svim ostalim slučajevima sala nije puna.

Organizacija Otvoreni parlament intenzivno prati rad poslanika. Statistika pokazuje da je trenutni saziv radio dvaput manje od prošlog.

“Oni ne moraju da budu samo na plenumu, njihov posao je da budu na raznim odborima, to mi u prenosu ne vidimo, takođe se bave i diplomatijom, oni su u raznim evropskim odborima, ali ono što je mnogo bitnije od tog pitanje je da li se oni bore za interese građana”, rekla je Jovana Đurbabić iz Otvorenog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: