"Stefan Nemanja" podelio Beograđane: Moderan ili glomazan?

Prema urbanističkom planu, grad Beograd će početkom 2019. godine na Savskom trgu imati bronzanu statuu Stefana Nemanje.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2018.

22:30

screenshot/Prva TV

Kako Prva televizija saznaje u Srbiju uskoro stiže jedan od dvojice autora tog spomenika - ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov.

Razlog dolaska su određene izmene na projektu statue o kojoj se u javnosti dosta polemisalo poslednjih dana.

Stefan Nemanja, ujedinitellj srpskog naroda u srednjem veku, današnji je podelio.

“Za Stefana Nemanju svaki je spomenik dobar. Treba da bude i bolji i veći, a ne da ga prave kao što su napravili caru Dušanu ispred Palate pravde“, kažu neki građani.

Međutim, ima i onih koji kažu da je ovakav spomenik ipak previše.

“Mnogo je glomazno. Ne ide mi uz vreme njegovo, uz njegov lik. Možda nešto svedenije, jednostavnije“.

Romantičan realizam s kraja 19 veka. Previše konkretan, detaljan i opisan. Ni u čemu blizak današnjem vremenu - tako nacrt spomenika vidi jedan od profesora Arhitektonskog fakulteta.

“Nije moderan, on je sa toliko detalja da se stvara utisak kao da je jedan od nas a ne neko ko je mit“, rekao je Mihajlo Timotijević sa Arhitektnonskog fakulteta.

Visok 15 metara, težak 60 tona, vidljiv i sa Trga Slavija. Spomenik Stefanu Nemanji menja i kompletan Savski trg.

Železnička stanica trebalo bi da bude izmeštena u Prokop, zgrada pošte čeka rekonstrukciju, a spomenik žrtvama rata 1999. godine novu lokaciju.

“Praktično se iz datog prostora izmešta sve. Od saobraćaja, koji se gura na periferiju, pravi se jedna pešačka zona sa zelenim oazama koji zrakasto iz više pravaca streme ka tom spomeniku“, dodao je Timotijević.

U kojoj meri će spomenik zaista promeniti izgled ovog dela grada i zašto je rešenje tima profesora iz Beograda i Moskve bilo najprihvatljivije na konkursu za spomenik Stefanu Nemanji, Prva je pitala čelnike grada, ali do emitovanja priloga na televiziji odgovor nije stigao.

Isto pitanje postavljeno je i jednom od dvojice autora spomenika - arhitektu Petra Arsića ali je i on odbio da u ovom trenutku govori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: