Skupština: Opozicija tvrdi da "naprednjaci jedu vreme"

Sednica Skupštine protiče u negodovanju zbog toga što je vladajuća većina podnela više od 300 amandmana na prvih deset članova Predloga zakona o strancima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2018.

12:53

Skupština: Opozicija tvrdi da
Foto: EPA / Koèa Sulejmanoviæ

Opozicija smatra da će zbog toga biti potrošeno vreme za raspravu o još nekoliko predloga zakona u pojedinostima i raspravu o amandmanima opozicije.

Opozicija negoduje jer su amandmani "besmisleni" i ne doprinose poboljšanju zakona, a kako ističu čak sa zakonom nemaju i nikakve veze, poput amandmana o kom se najviše polemisalo, a koji predviđa da se "stranim investitorima omogući brže dobijanje ličnih dokumenata u cilju razvoja nedovoljno razvijenih krajeva i povećanja investicija u poljoprivredi".

"Ako je suditi po ovome što danas slušamo u Skupštini, sve što Srbiji treba da bi procvetala je usvajanje zakona i amandmana, koji se svode na to da će se Srbija u narednom periodu izboriti sa kriminalom, poboljšaće se sistem odbrane, pravosudni sistem, zaštitiće se ranjive grupe, razviti infrastruktura, okončati siromaštvo, unaprediti rodna ravnopravnost , dovesti investitori ...", rekla je poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković, čitajući amandmane vladajućih poslanika.

Kako je istakla, ti amandmani ustvari ne doprinose poboljšanju predloženih rešenja u predlogu zakona, već samo predstavljaju opstrukciju rada parlamenta čiji je cilj da ućutkaju opoziciju.

Ona je kazala da su to "bravo amandmani" i istakla da ju je "sramota" što njene kolege umesto da kontrolišu izvršnu vlast podnose "bravo amandmane".

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović takođe je rekao da su amandamni podneti da bi bi se "ubilo" vreme opozicije za raspravu, kao i da podneti amandmani pokazuju nastavak pogrešne politike aktuelne vlasti kada je u pitanju privlačenje stranih investitora.

On je kazao da je politika "klanjanja" stranom investitoru bila pogubna za ekonomiju Srbije.

"Strani investitori je ovde zaštićen kao beli medvedi pa čak, otvorena su mu sva vrata, često pokazaju poslovanje sa gubitkom kako ne bi Srbiji plaćali porez na dobit, a šta domaći privrednik dobije, da li on može da besplatni priključak za struju, vodu i gas ili besplatno gradjevinsko zemljište", pitao je Obradović.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović je rekao da se Poslovnik uporno povređuje predsedavajući dozvoljavajući da se govori mimo dnevnog reda i ističući da investicije, zaposlenja nemaju apsolutno nikave veze sa zakonom.

On je rekao i da je dok je čitao amandmane poslanika vladajuće većine mislio da je došlo do tehničkih problema i da su predali amandmane koje su ustvari hteli da predaju na neki drugi zakonski predlog.

Kako je naveo, obrazloženje Vlade Srbije koja je amandmane odbila najbolje govori o besmislenosti amandmana, a u kom je navedeno da se odbijaju zato što se predlaže materija koja nije predmet uredjenja tog zakona. "Znači amandman nema nikave veze sa zakonom ni logičke", istakao je Šarović.

Šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija Sanda Rašković Ivić rekla SNS poslanici nastavljaju sa totalnim urušavanjem i gaženjem parlamenta i onemogućavanje raspravu o važnim zakonima.

"Oni misle da smo svi mi blesavi i da niko neće razumeti šta rade. Oni onemogućavaju raspravu o jako važnim zakonima koji se usvajaju poput Predloga zakona o azilu, da bi Srbija posle mogla da ima zakonski okvir da primi migrante. To je važno pitanje, a na to se opoziciji potpuno zatvaraju usta", ocenila je Rašković-Ivić.

Poslanik iz istog poslaničkog kluba Đorđe Vukadinović je ocenio da će ako vladajuća većina nastavi takvu praksu biti besmisleno prisustvo opozicije u parlamentu. On je kazao je da je dugo bio protiv izlaska iz parlamenta jer je smatrao da se tu ipak mogao čuti neki njihov glas, ali da ovo ipak dovodi u pitanje opstanak opozicije u Skupštini.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić poručila je poslanicima vladajuće većine da se nada da amandmane neće povući i da će joj omogućiti da za njih glasa.

"Ako amandmane povučete znači da se rugate Poslovniku o radu parlamenta i kulturi procedure u Skupštini. Meni je važno da znam da poslanici koji podnose amandmane umeju i da ih brane i ja želim da imama priliku da za te amandmane galsam ako se sa njima slažem i gajim nadu da ih neće povući", rekla je Čomić.

Predsedavajući sednicom Đorđe Milićević rekao je da poslanici imaju pravo da obrazlažu predložene amandmane i da nije prekršio poslovnik dozvoljavajući im da o njima govore.

Poslanici vladajuće većine smatraju da Poslovnik nije povređen i da i oni imaju pravo da podnose amandmane te da to nije samo "privilegija" opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: