"Šalju notu, pa zovu Vučića – glup, gluplji, najgluplji"

Poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Hrvatsku komentarisali su i zastupnici Sabora.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

19:22

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Većina njih pozdravlja pokušaj smirivanja učestalih sukoba između dve zemlje, piše Tea Romić za “Večernji list“.

“Ne znamo koja je to hrvatska spoljna politika. Pitao bih kakva je to politika kada u istom danu premijer šalje Srbiji diplomatsku notu, kada ministarka spoljnih poslova govori da su promoteri četništva na čelu Srbije, a u istom trenutku predsednica poziva predsednika Vučića. Narod je zbunjen i narodnu nije jasno o čemu je reč. Hvalimo se da imamo karijerne diplomate na čelu države, ali ovo je politika “glup, gluplji, najgljuplji“. Odnos predsednice i Vučića podseća na vremena odnosa Pahor – Kosor“, komentarisao je Mostov Miro Bulj.

Milorad Pupovac iz SDSS smatra da je izuzetno značajno da dođe do susreta Kitarovićeve s Vučićem kako bi se smirile negativne strasti, obuzdale negativne poruke.

“I kako bi se polemički tonovi, neretko tonovi koji izazivaju neprijateljstva i animozitet zaustavili. Takođe je važno da se vratimo svim onim pitanjima koja već godinama nisu u fokusu politike i ne rjšavaju se, a to su otvorena pitanja vezana za rat, izbeglice, nestale, ratne zločine, prava manjina i granica”, naveo je Pupovac.

Ipak, i samom mu je teško da komentariše koliko su koordinisani potezi predsednice i Vlade, s obzirom na to da se jedan dan šalje diplomatska nota Beogradu, a drugi dan se pozivaju u Hrvatsku.

Vesna Pusić iz GLAS-a veruje da treba raditi na poboljšanju odnosa Hrvatske i bilo kog suseda, a naročito Srbije, jer su to najosetljiviji odnosi u regionu, iako ne zna koliko je to poboljšanje realno očekivati.

“Ne može Vlada da bude iznenađena time, to mora biti u koordinaciji između svih činioca koji koordiniraju spoljnu politiku. To treba biti zaista pripremljeno”, navela je Pusićeva.

Poslanik SDP Joško Klisović pozdravio je pokušaj nastavka dijaloga, ali navodi da je politika predsednice “pomalo zbunjujuća”.

Dan pošto je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala Aleksandra Vučića u posetu Zagrebu, predsednik Srbije je potvrdio da prihvata poziv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: