Srećan Božić! Lomljenje česnice kod hrama uz policiju FOTO

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar slave Božić – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. B92 čestita praznik – Hristos se rodi!

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema verovanju, duh Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je u Hramu Svetog Save božićnu liturgiju, u prisustvu velikog broja vernika i članova Vlade i izaslanika predsednika Srbije.

Među prisutnima su bili generalni sekretar predsednika Vlade Srbije Nikola Selaković, šef diplomatije Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, gradski menadžer Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Posle liturgije božićnu poslanicu patrijarha Irineja pročitao je starešina Hrama Svetog Save Stefan Šarić.

"Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: Rađajte se i množite i napunite zemlju. Daj Bože da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamenjen rajskim mirom i punoćom života", navedeno je u poslanici.

"U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, Caru mira da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude Svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama", dodaje se u poslanici.

Na liturgiji je pevao i dečiji crkveni hor "Rastko", a posle bogosluženja usledilo je pričešće vernika koja su postili tokom Božičnog posta.

Tradiconalno lomljenje božićne česnice organizovano je danas u Beogradu ispred Hrama Svetog Save na Vračaru.

Okupljenima su podeljene dve česnice, jedan od 2.000 delova i drugi od 800 delova, sa po tri zlatna i deset srebrenih dukata.

Prisustvovali su brojni građani kao i patrijarh SPC Irinej.

Zbog velike gužve, na delu platoa pored Hrama Svetog Save preventivno je bila raspoređena i policija.

Lomljenju česnice prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i gradski menadžer Goran Vesić.

Tradicionalnu božićnu česnicu i ove godine obezbedili su Unija pekara i pekara AS.

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Tradicionalno, od 2002. godine, ponoćna liturgija služi se u Hramu Svetog Save oko kog se tokom večeri okupio veliki broj građana.

Praznovanje Božića počeo prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama, služio je večernju liturgiju.

Nekoliko stotina vernika prisustvovalo je ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save u Beogradu na Vračaru.

Zvona sa Hrama Svetog Save oglasila su se sinoć oko 23.30 h kako bi pozvala vernike na liturgiju.

Prethodno je u maloj crkvi Svetog Save na Vračaru u prisustvu brojnih vernika služena Sveta arhijerejska liturgija.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej sa vernicima na Badnje veče zapalio je Badnjake na platou ispred Hrama.

Paljenjem badnjaka i liturgijama pravoslavni vernici koji Božić obeležavaju po Julijanskom kalendaru, u svim crkvama u regionu obeležili su Badnje veče.

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Vernici koji slave Božić dan započinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Dug je spisak narodnih običaja koji krase ovaj praznik - od lomljenja pogače pa do igara koje simuliraju tobožnje vijanje Božića.

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Društvo

strana 1 od 152 idi na stranu