"Predsednik smenjen? Pa on će umreti u fotelji... Špijunu"

Do zabačenih sela Zimbabvea, bez telefonske linije, radija i televizije, još nije stigla informacija o zbacivanju predsednika zemlje Roberta Mugabea.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

"Ne budite smešni, niko nema takvu moć da ukloni Mugabea. Taj će umreti u fotelji!", rekla je za AP jedna prodavačica kuvanog kozjeg mesa na stočnoj pijaci u selu Gomoza, daleko od glavnog grada Hararea.

Za novog lidera Zimbabvea izabran je Emerson Mnangagva, ali ta vest nije stigla do svih, naročito u udaljenim mestima gde se prenosi od usta do usta.

Odsečeni od sveta, stanovnici oblasti Lupane gotovo da i ne znaju za burne događaje u glavnom gradu koji su doveli do vojnog udara i zbacivanja višedecenijskog lidera Mugabea, smeštenog u kućni pritvor, do demonstracija stotina hiljada građana u Harareu i opoziva bivšeg predsednika tokom kojeg je on podneo ostavku.

Umesto toga, glavni događaj u selu Gomoza u toj oblasti je stočna pijaca, gde su se stotine okupile da u vašarskoj atmosferi kupuju i prodaju stoku, bicikle i pivo, dok muzika svira iz zvučnika na akumulator.

Jedan bik je prodat za 610 dolara, u gotovini, a druge mogućnosti plaćanja i nema, rekla je Lusia Mvanjisa, šefica opštinske službe za prodaju stoke.

Meštani sumnjaju da je novinar AP koji im je rekao da Mugabe više nije na vlasti "špijun", ali mnogi toj činjenici i ne pridaju naročit značaj.

"Kako to nama pomaže? Oni se bave svojim stvarima u Harareu. Pogledajte oko nas, da li vam deluje da su se oni ikad brinuli za nas", naveo je jedan mladić.

Ljudi žive od prodaje stoke, koza i pilića, a posao im napreduje zahvaljujući podršci Organizacije za hranu i poljoprivredu, koja je pokrenula program obuke meštana.

Svet

strana 1 od 13811 idi na stranu