"Po MKD vršlja američki ambasador, cilj CIA pad Srbije"

Makedonski portal Mina report tvrdi da je u aferu prisluškivanja srpskih diplomata i zvaničnika "direktno uključen američki ambasador u Skoplju Džes Bejli".

Izvor: Tanjug, "Politika"

Četvrtak, 24.08.2017.

08:00

Thinkstock

Kako prenosi "Politika", Bejli je preko "svog" premijera Zorana Zaeva zatražio da se pripadnici makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) uključe u prisluškivanje srpskih diplomata, ali i predsednika Aleksandra Vučića.

Prema pisanju ovog sajta, ambasador Bejli koristi identičan scenario kojim je rušio vlast VMRO-DPMNE, ali je sada cilj Srbija.

Kako prenosi "Politika", novinarka ovog portala piše da za CIA "pad Makedonije nije dovoljan i da mora da padne i Srbija, kako bi Amerika kompletirala vlasništvo nad Balkanom".

"Zato su američka 'duboka država' i njihovi vazali Britanci i Nemci dali zeleno svetlo da se Skoplje pretvori u štab iz kojeg će se voditi aktivnosti čiji je cilj destabilizacija Srbije", navodi se u tekstu.

Kako se tvrdi, Bejli je svojevremeno morao da napusti Tursku zbog organizovanja neuspelog državnog udara protiv Tajipa Redžepa Erdogana.

Ovaj portal je tokom političke krize u Makedoniji otvoreno stao na stranu bivšeg premijera Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE, a tekstove često odlikuje prilično zapaljiva retorika, pa se i u ovom Bejli označava kao "pas agencije CIA".

Vredi dodati da se tekst koji je prenela "Politika" oslanja i na tvrdnje beogradskog "Informera" iz proteklih dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: