Turska: Naša vojska ostaje u Siriji

Turska vojska saopštila je da će njene snage ostati u Siriji iako je operacija pod nazivom "Štit Eufrata" na severu te zemlje protiv Islamske države završena.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

23:33

Turska: Naša vojska ostaje u Siriji
Getty Images

"Nastavićemo aktivnosti da bismo zaštitili nacionalnu bezbednost, omogućili našim raseljenim sestrama i braći iz Sirije da se vrate u svoju državu i da bismo osigurali bezbednost i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Kako se navodi, ova "faza" operacije protiv ID i "terorista" u regionu je "uspešno završena".

Kraj operacije pod nazivom "Štit Eufrata" objavio je premijer Turske Binali Jildirim koji ipak nije isključio mogućnost novih vojnih akcija u Siriji.

Agencija ukazuje da u to vreme ni Jildirim ni vrh Saveta za nacionalnu bezbednost nisu naveli da li postoje planovi o povlačenju turskih trupa.

Na desetine turskih vojnika ubijeno je u sukobima ID i sirijske opozicije koju podržava Turska.

Portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Ibrahim Kalin izjavio je danas da završetak vojne operacije ne znači da će Turska ignorisati ono što se događa na njenoj južnoj granici.

"Ne treba ovo shvatiti kao da će Turska ostati ravnodušna prema rizicima ili da se neće angažovati tamo. Baš suprotno, bezbednosne mere u regionu i dalje ostaju na najvišem nivou", rekao je Kalin novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: