"Azra je nožem u vrat ubila Blagoju – 'da lakše diše'"

Na suđenju Azri Bašić, optuženoj za ratni zločin nad Srbima, svedoci su potvrdili da je ona maltretirala i da ubila, pišu Večernje novosti.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Dragan Kovačević, koji je bio zarobljen u Domu vojske u Derventi, posvedočio je da je svim zatvorenicima po dolasku naloženo da se skinu do pasa, a nakon pretresa ih je tukao ko je stigao.

"Neki su morali da puze po staklu, a neke su vezali konopcima i terali ih da laju ko psi. Svi su nas zlostavljali i pozivali se na Azru", rekao je Kovačević, navodeći da je ona nosila uniformu i noževe.

Među zarobljenicima je bio i Blagoja Đurađ, koga je Bašićeva iz nepoznatih razloga zvala "vojvodom".

"Ubila ga je nožem koji mu je desnom rukom zarila u levu stranu vrata i rekla: "Neka vam vojvoda lakše diše"", posvedočio je Kovačević, navodeći da je optužena nogom u čelo udarila Momira Lazića.

Miroslav Dujaković kaže da su njega i komšije iz naselja Čardak zarobili pripadnici Hrvatskog veća odbrane (HVO) i odveli ih u Dom vojske. Tu je video kako optužena govori vojnicima da tuku zarobljenike, među kojima je bio i Blagoja Đurađ.

"Toliko su ga tukli da se onesvestio. Kad je došao sebi pitao je: "Ljudi šta to radite? Nikome nije do zore s`jalo". Azra se iznenadila kad je videla da je živ, pa mu je prišla, izvadila nož, kleknula i ubola ga u vrat. Nisam mogao to da gledam i stavio sam glavu ocu u krilo i čuo grcanje", kaže Dujaković.

On dodaje da je bio iznenađen time, jer mu je Bašićeva previla glavu i zaštitila njega i oca od drugih vojnika. Ispričao je da su njega i oca najviše tukli "neki Riječani" koji su im govorili da će videti kad im dođe Azra.

Jedan od njih ga je zakačio nožem, a izvesni Dejan iz Srbije, kome se morao obraćati sa "gospodin ustaša" udario ga je flašom u glavu, od čega se onesvestio. Prisetio se da su drugi zatvorenici morali da ga drže, dok su ga vojnici tukli.

Ratni zločini

strana 1 od 1382 idi na stranu