"Ne bacajte petarde blizu ZOO vrta, životinje mogu umreti"

Veterinar Zoološkog vrta u Jagodini Vladimir Jovanović, zamolio je građane da za vreme novogodišnjih parznika ne bacaju petarde u blizini ZOO vrta.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je naveo da detonacije, kako je rekao, mogu prouzrokovati srčani udar kod životinja, pa i smrt.

"Molimo sve one koji će tokom praznika posetiti Jagodinu i Turistički kompleks Đurđevo brdo, decu, šetače, da se uzdrže od bacanja petardi, naročito u blizini ZOO vrta", rekao je Jovanović novinarima.

Detonacije petardi i drugih pirotehničkih sredstava "mogu preplašti i ozbiljno povrediti životinje, ali i dovesti do srčanog udara i uginuća", objasnio je Jovanović.

On je dodao da su detonacije opasne i za domaće i divlje životinje "a posebno divlje, jer kod njih svaki zvuk, na koji nisu navikle u svom okruženju, izaziva uznemirenje zbog koga može doći do samopovređivanja i srčanog udara".

Jovanović je pozvao građane da misle i na svoje i tuđe kućne ljubimce, "kojima svaki prasak, bez obzira da li su na ulici, dvorištu ili kući, može izazvati ozbiljne posledice".

ZOO vrt u Jagodini je ove godine obeležio deset godina postojanja. Ima više od stotinu vrsta životinja sa preko 400 primeraka. Godišnje ga poseti oko 120.000 turista, najviše školskih ekskurzija iz gotovo cele Srbije.

Društvo

strana 1 od 6481 idi na stranu