Ko su novi ljudi u Vladi Srbije?

U odnosu na prethodni saziv, mandatar Aleksandar Vučić će u narednom kabinetu imati šest novih ministara.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

Bez fotelje su ostali Ivan Tasovac, Srđan Verbić, Nikola Selaković, Snežana Bošković Bogosavljević i Kori Udovički, dok će umesto Velimira Ilića ministri bez portfelja biti Slavica Đukić Dejanović i Milan Krkobabić.

Nova imena u Vladi Srbije će biti Branislav Nedimović, Mladen Šarčević, Nela Kuburović, Ana Brnabić i Vladan Vukosavljević.

Branislav Nedimović će biti imenovan za ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, a trenutno je na funkciji gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Bio je član DSS, diplomirani je pravnik po zvanju, a u tri mandata je bio republički poslanik, da bi 2011. godine napustio stranku i osnovao GG “Vredna Mitrovica“, koja je nastala objedinjavanjem više nevladinih organizacija. Član SNS je postao u januaru 2015. godine.

Mladen Šarčević je generalni menadžer Obrazovnog sistema “Ruđer Bošković“, završio je geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, a postdiplomske studije na Centru za multidisciplinarne studije BU – smer zaštita životne sredine.

Dodaje se da je tokom školovanja postizao vrhunske rezultate i stekao pravo na ubrzane studije i stipendije za postdiplomske studije, kao i da je sa 22 godine diplomirao. Osim Obrazovnog sistema “Ruđer Bošković“, osnivač je više privatnih škola kako u Srbiji tako i u regionu.

Ministar privrede će biti Goran Knežević, nekadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vladi čiji je premijer bio Ivica Dačić, a kao kadar Demokratske stranke. Bio je gradonačelnik Zrenjanina, a 2008. je bio hapšen u “u akciji protiv građevinske mafija“. Oslobođen je optužbi 1. novembra 2012. godine, a član SNS je od početka 2010. godine.

Doskorašnja pomoćnica ministra pravde u Sektoru za pravosuđe u narednom sazivu će biti ministarka pravde.

Nela Kuburović je diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2005. godine sa izuzetnim uspehom. Tokom studija pohađala je dvogodišnju nastavu u okviru programa „Pravna klinika“. Bila je stipendista fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije.

Od februara 2006. radila je u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, gde, nakon volonterskog staža i pripravničke prakse, postaje sudijski pomoćnik. Pravosudni ispit položila je 2008. godine.

Od decembra 2008. do avgusta 2009. godine radila je u Ministarstvu pravde Republike Srbije, kao savetnik za pružanje stručne pomoći Visokom savetu pravosuđa.

Nakon obrazovanja Administrativne kancelarije Visokog saveta sudstva, u avgustu 2009. godine, zasnovala je radni odnos u Sektoru za normativne poslove, a od maja 2013. godine bila je načelnik Odeljenja za statusna pitanja sudija u Visokom savetu sudstva.

Nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave biće Ana Brnabić, dosadašnja predsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Brnabićeva ima MBA diplomu iz marketinga s univerziteta Hul, u Engleskoj, i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Izvršni je direktor Peksim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana u kompaniji Kontinental vind Serbija (CWS), gde radi na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Jedan je od osnivača konsultantske firme Development konsalting grup (DCG). Vodila je Regionalnu stručnu grupu za komunikacije i PR za development alternatives Inc (DAI).

Takođe, radila je kao ekspert na USAID-ovom programu reforme lokalne samouprave u Rumuniji. U 2013. je dobila priznanje “Biznis dama godine“ u kategoriji društveno odgovorno poslovanje.

Aktivno je učestvovala u osnivanju NALED-a kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta.

Pripadnica je LGBT populacije, a mandatar Vučić je rekao da mu je ona to napomenula, na šta je on odgovorio da ga je “baš briga za to“.

"Ana Brnabić i ja smo razgovarali i o tom aspektu. Ona to ne krije, s ponosom to govori. Ona je toliko fina i ljupka, i pitala me je, rekla je 'ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore'. Odgovorio sam joj 'mene interesuje šta možeš da uradiš, a znam koliko si stručna i vredna'", rekao je Vučić na konferenciji u Skupštini Srbije.

Mandatar je rekao da je srećan što može da radi sa nekim kao što je Brnabić, te da u njenoj poslovnoj biografiji nema mrlja.

"Ako možete da mi kažete nešto loše o njenoj poslovnoj biografiji, recite. Mene samo zanima šta će da bude njen rezultat u teškom poslu koji je pred njom", rekao je mandatar.

Ivana Tasovca će na poziciji ministra kulture i informisanja zameniti Vladan Vukosavljević, koji je radio kao gradski sekretar za kulturu Beograda.

Rođen je u Beogradu 1962. godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a radio je u spoljnoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću - kako piše u njegovoj biografiji, kao člana Krunskog kabineta porodice Karađorđević.

.

strana 1 od 233 idi na stranu