Škoti: Mi smo deo EU, opet na referendum o nezavisnosti

London -- Liderka škotske SNP Nikola Stardžon istakla je da je Škotska rekla svoje (62% za ostanak u EU), što dalje implicira da ovaj referendum neće biti poslednji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako se navodi, treba očekivati ponavljanje inicijative za nezavisnost Škotske.

“Škotska je poslala snažnu poruku da želi da ostane u EU. Glasanje je pokazalo da građani Škotske svoju budućnost vide kao deo Evropske unije”, rekla je ona.

Pročitajte još:

Veliki deo Škotske je glasao za ostanak u Evropskoj uniji, (62% prema 38%).

Oglasio se i Patrik Harvi iz škotske Zelene partije koji je rekao da bi oni mogli da podrže drugi referendum o nezavisnosti Škotske, na koji je pozvala Nikola Stardžon.

“Škotska mora da sačuva svaku opciju kojom može da se zaštiti. Škotski parlament i vlada moraju imati svoje predstavnike u pregovorima koji slede. Moramo braniti naša prava kao građana EU”, navodi on.

Građani Velike Britanije na referendumu odlučili su se da njihova zemlja izađe iz Evropske uniije.

BBC i Skaj njuz su već oko pet sati izjutra proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti društvo evropskih naroda.

Prema prognozama tih medija, za izlazak iz EU glasalo je 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promena.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo poptuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude nerešeno.

Stavu “neverice” doprineo je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odneti pobedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, rečima da je ovo pobeda običnog naroda.

Kako je izgledala noć koja će zauvek promeniti Evropu pročitajte u BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu