"Novinari ne kleče" još jednom ispred vlade / FOTO

Beograd -- Novinari po peti put protestuju ispred Vlade Srbije u Beogradu, ali i u gradovima širom Srbije. Pod parolom Novinari ne kleče, ukazuju na loš položaj profesije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Novi protest "Novinari ne kleče/Još ste nam ostali dužni" počeo je u 19h ispred Vlade Srbije, a okupljeni su poručili da će taj protest nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promenio, što je bila i suština novinarskog protesta.

Kako je najavljeno protest se održava jer je rasprava o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića pokazala da ni premijer, ni većina poslanika nisu razumeli težinu uvrede upućene novinarki.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) pročitao je okupljenima da je danas predat vladi "poduži spisak zahteva", u kojima se od šest ministara i predsednika vlade traži niz konkretnih poteza, kojima bi se pre svega obezbedilo poštovanje važećih zakona.

"U tome i jeste najveći problem - u odbijanju sprovođenja svih zakona, čak i onih nakaradnih, koje su sami doneli", rekao je Čečen i naveo da je Skupština Srbije smenila ministra odbrane Bratislava Gašića na takav način da to samo "može da se shvati kao uvreda svim ženama, svim novinarima, ali ne i kao ispunjenje zahteva novinara".

"Od samog početka zahtevi za promenu odnosa političara prema novinarima i novinarstvu bili su suština našeg protesta, a u petak, u Narodnoj skupštini, međutim, problemi medija i novinara nisu pomenuti ni jedan jedini put. Umesto toga, poslanici su Gašića dočekali aplauzima kao heroja, da na momente nismo bili sigurni da li će ga razrešiti ili odlikovati", rekao je Čečen.

On je kazao da su se i poslanici opozicije "potrudili da odmognu", jer je, kako je naveo, Dragan Šutanovac "svojim neprimerenim tvitom" dao izgovor poslanicima većine da izađu iz sale, "kao da su baš taj povod čekali i kao da su se dogovorili".

"Niko nije progovorio o položaju novinara i medija. Naprotiv, ova katastrofalna situacija u medijima zapravo i jednima i drugima odgovara", rekao je Čečen i istakao da je zbog svega toga zaključeno da suštinski nijedan zahtev novinara nije ispunjen i da se protest mora nastaviti.

Nakon obraćanja Čečena, novinari Igor Brakus i Marko Somborac izveli su performans, gde su predavali "oskare popularnosti" za razne kategorije.

Urednik sajta Cenzolovka Zoran Nikolić predao je danas, u ime inicijative "Novinari ne kleče", zahteve premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i resornim ministrima u Vladi Srbije kojima se traži poštovanje zakona koji su usvojeni kao deo medijske strategije, kao i poboljšanje radno-pravnog položaja novinara.

Podsetimo, Skupština Srbije razrešila je dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je u decembru 2015. uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao "da voli novinarke koje lako kleknu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu