Apel zbog skupa pobornika legalizacije silovanja

Novi Sad -- Najava okupljanja muškaraca koji promovišu mržnju prema ženama i zalažu se za legalizaciju silovanja u privatnom prostoru izazvala je negodovanje.

Izvor: Beta
Podeli

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova izrazio je zabrinutost i nezadovoljstvo povodod najave ovog skupa.

Za subotu, 6. februar, najavljeno je međunarodno okupljanje muškaraca u 43 zemlje, a organizacija ovog skupa predviđena je i u Beogradu na Trgu Republike, a pokretač je američki bloger Darijuš Valizadeh, poznat po svojim kontroverznim tekstovima o zavođenju žena i antifeminizmu.

Valizadeh traži legalizaciju silovanja na privatnom posedu, а prema njegovom shvatanju, ako žena pristane da uđe u nečiji stan pristaje i na seks.

Pokrajinski sekretarijat oštro protestuje zbog tog vida javnog pozivanja na ograničavanje prava žena i kršenja ljudskih prava.

"Podsećamo da Srbija, u kojoj je rodna ravnopravnost utemeljena Ustavom, ne sme dozvoliti jačanje i širenje grupa koje zagovaraju mržnju i nasilje prema ženama", piše u apelu sekretarijata.

Apeluje se na nadležne organe da reaguju na ovaj i na svaki drugi vid javnog podstrekivanja mržnje i pozivanja na kršenje osnovnih ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu