Protestna šetnja u Zrenjaninu

Više stotina nezadovoljnih građana Zrenjanina, članova sindikata, udruženja, građanskih inicijativa učestvovalo je u protestnoj šetnji u centru tog grada.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

20:33

Default images

Protest su započeli na platou ispred Vojvođanske banke, a zatim prošetali glavnom gradskom ulicom do Gradske kuće, gde su na ulaznim vratima polepili poruke napisane na papiru.

Zahteve koji će u ponedeljak biti predati gradskim čelnicima pročitao je predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot.

"Zahtevi su šaroliki, jer veliki broj ljudi ima velike probleme, ali svi ti problemi imaju zajedničku matricu koja lež i u odlukama raznih vlada, lokalnih, pokrajinskih, republičkih", rekao je Kokot.

Nezadovoljni građani zahtevaju da se preispitaju sumnjive privatizacije u tom gradu, kao i da se postupi po pravosnažnim rešenjima za zarade više od 4.600 bivših radnika zrenjaninskih propalih preduzeća, ali i da im se do tada obustavi prinudna naplata od građana za dugove za komunalne usluge.

Kokot je naveo da je jedan od zahteva i da se javnost obavesti o namerama i planovima vezanim za fabriku vode, smanjenje cene vode, kao i da se održi hitna sednica Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o ceni daljinskog grejanja i kvalitetu gasa.

"Vreme je da se građani Zrenajnina probude, dosta smo spavali", rekao je Kokot.

Među zahtevima su se našli i oni koji se tiču rešavanja problema nedostatka lekara, problemi prosvetnih radnika, penzionera, gradskog prevoza, saobraćaja u gradu i izgradnje obilaznice.

Ranko Hrnjaz, potpredsednik Sindikata javnih službi Srbije i predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, rekao je da je cilj ovog okupljanja da se uoči 1. maja ukaže na probleme.

"Sutra će u celom svetu radnici izaći na ulicu, a Srbija je u mnogo goroj situaciji od svih tih drugih zemalja i u Srbiji bi svaki dan trebalo da bude 1. maj", rekao je Hrnjaz.

On je kazao da je razloga za protest mnogo i da će, ukoliko im gradska vlast za mesec dana ne ispuni zahteve, ponovo organizovati protesti.

"Od reakcije vlasti, zavise i naši dalji koraci", dodao je on.

Protest su organizovali Nezavisni sindikat javnih službi Srbije, Građanska inicijativa "Život za Zrenjanin", Nezavisno udruženje penzionera javnih službi Srbije, Građanska inicijativa "Stop splavovima", Nezavisno udruženje nezaposlenih Vojvodine, istaknuti građani i pojedinci i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: