Tajnost uslova puštanja Šešelja

Hag -- Haški tribunal je doneo odluku o privremenom puštanju Vojislava Šešelja, ali su uslovi njegovog oslobađanja ostali tajni.

Izvor: B92
Podeli

“Donosi se odluka o puštanju na privremenu slobodu, pod uslovima koji su navedeni u poverljivom aneksu koji je priložen uz odluku. Sa ovom odlukom se ne slaže sudija Madiaj Nijang, novi sudija u veću, koji je u veće stigao posle diskvalifikacije danskog sudije Frederika Harkofa“, navodi se u obrazloženju odluke.

Prethodno se govorilo o tome da uslovi za koje je garantovala Vlada Srbije obuhvataju oduzimanje pasoša Šešelju, njegovu obavezu da se odrekne učešća u političkom životu, kao i javnog istupanja i komentarisanja slučaja koji se protiv njega vodi u Haškom tribunalu.

“Sudsko veće je koristeći svoje diskreciono pravo odlučilo da iz humanitarnih razloga pusti optuženog na privremenu slobodu“, zaključuje se u obrazloženju koje je potpisao predsednik Haškog tribunala Žan-Klod Antoneti.

Šešelj je ranije ove godine, kada je takođe zatraženo da on bude pušten na slobodu zbog raka debelog creva, odbio garancije Vlade Srbije, a iako je Hag odlučio da mu dozvoli privremeno oslobađanja, uz garancije Vlade Srbije, kako je rečeno u SRS, on se još nije izjasnio o toj odluci.

strana 1 od 15 idi na stranu