Nikolić: Zahtevi advokata ispunjeni

Beograd -- Tomislav Nikolić poručio je da su proglašenjem zakona koji su trenutno u proceduri u Skupštini ispunjeni opravdani zahtevi advokatskih udruženja.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je dodao da se stvaraju uslovi za nastavak njihovog rada.

Nikolić je saopštio da pažljivo prati trenutnu situaciju u pravosuđu sa stanovišta donošenja i primene zakona koji treba da budu usklađeni sa Ustavom Republike Srbije.

Predstavnici advokatskih udruženja koja su obustavila rad „izjavili su ranije da će obustava rada trajati dok predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne potpiše Ukaz o usvajanju Zakona kojim će biti prihvaćenni zahtevi advokata, koji su ustavni i kojima se štite prava građana“.

"Zakoni o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, koji su trenutno u proceduri u Narodnoj skupštini Republike Srbije, po mišljenju predsednika su u skladu sa Ustavom Srbije i predstavljaju ispunjenje opravdanih zahteva advokatskih udruženja", navedeno je u saopštenju pres službe predsednika.

Kako se ističe, njihovim proglašenjem stvaraju se uslovi za nastavak rada svih onih kojima je dužnost obezbeđivanje pravne sigurnosti i primene zakona u Republici Srbiji.

Predsednik Srbije napominje da nema prava da utiče na zakonske odredbe koje se tiču visine naknade ili kome se ta naknada isplaćuje, ali je odmah postalo jasno da su izdvajanja građana enormno povećana, a da je čak i sudska overa potpisa, koja je donosila ne mali prihod u budžet, potpuno izuzeta iz sudske nadležnosti.

"Međutim, ovakvo zakonsko rešenje nije protivno Ustavu Republike Srbije. Pitanje je ekonomske opravdanosti takve izmene nadležnosti, posebno u uslovima kada se Vlada Republike Srbije zalaže za opštu štednju i povećanje budžetskog priliva", dodaje se.

U saopštenju se podseća da je Zakon o javnom beležništvu donet u maju 2011. godine, za vreme prethodne vlasti, i dodaje: "Tada se niko nije oglasio o eventualnim spornim odredbama, pa ni Ustavni sud. Postavlja se pitanje zašto se to aktuelizuje baš sada".

Što se tiče zahteva advokatskih komora u vezi sa porezima, kako se napominje, to je posebno pitanje primene već postojećih propisa koji uređuju ovu pravnu materiju.

Predsedniku Republike Srbije nije dostavljen nikakav drugi predlog zakona kojim se uređuje ova materija, niti se takav zakon nalazi u skupštinskoj proceduri, zaključuje se u saopštenju.

strana 1 od 261 idi na stranu